Bezlepkovú diétu musia dodržovať „celiatici“ – ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, raž a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné potraviny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín ďalej ovocie, zeleninu alebo orechy.

  {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/t.jpg}

Dnes vám ponúkame recepty zo zmesi na chlieb typu T z jedného z obchodných reťazcov, ktoré sme vyrábali doma ešte v júni 2013. V tom čase mi už druhýkrát odporučili držať nejaké obdobie túto dietu pre podozrenie alebo nejasné výsledky u lekárky. Nuž som nezobrala nič v zlom a skúsila vymýšľať.

 

Halušky

1 veľký zemiak nastrúhame na jemno do misy na miesenie cesta. Mierne posolíme. Prilejeme 1 dl teplej vody. Vmiešame zmes po lyžiciach. Vytvoríme cesto ako na polohustý puding.
Cez sitko na halušky urobíme halušky do vriacej osolenej vody. Necháme ich vyvariť asi 3 minúty.

Zimný koláč

1 vajíčko vymiešame s 2 dl teplej vody a 6-timi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Pridáme na jemno postrúhanú jednu polievkovú lyžicu zázvoru a dve polievkové lyžice na jemno postrúhaných orechov a 1 čajovú lyžičku masla GHEE. Prisypeme zmes po lyžiciach a miešame. Pridáme 1 čajovú lyžičku sóda bikarbóny. Vytvoríme cesto hustoty ako hustejší – nie veľmi hustý puding. Vlejeme do formy na tortu, ktorú sme vytreli maslom a vysypali zmesou. Na povrch poukladáme kúsky pomaranča alebo pomela – pozor bez šupiek, aby koláč nezhorkol.
Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 5 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a potom dopečieme ešte asi 25 minút.

Rožky

Do 2 dl minerálky vsypeme rozmrvenú štvrtinu čerstvého droždia. Necháme podkysnúť na teplom mieste. Vmiešame 1 čajovú lyžičku masla GHEE a 1 žĺtok. Začneme vmiešavať zmes a ½ čajovej lyžičky soli. Vytvoríme cesto ako platelína.
Vytvoríme valčeky, ktoré položíme na papierom vyložený plech. Postriekame trochou slnečnicového oleja. Prikryjeme utierkou a necháme asi hodinu podkysnúť. Vložíme do rúry na 200°C vyhriatej a pečieme asi 15 minút – podľa veľkosti rožkov.

Bosniak

1/3 čerstvého droždia premiešame s 1 dl minerálky a jedným uvareným teplým popučeným zemiakom. Pridáme trochu rasce. Vmiešavame zmes spolu s ½ čajovej lyžičky soli. Vytvoríme guľu – nie úplne kamennú. Položíme ju na papierom vyložený plech a na teplom mieste necháme kysnúť z večera do rána.
Pred pečením posypeme rascou a kryštálovou soľou. Pečieme pri 200°C asi 30 minút.

Sušienky

4 polievkové lyžice medu vymiešame dobre s 1,5 dl vlažnej vody. Vmiešavame zmes spolu s 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny a 2 polievkovými lyžicami sušených brusníc. Vyrobíme cesto ako na plastelínu. Na papierom vyložený plech urobíme placky hrubé asi 1 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12 - 15 minút.

 

Ďalšie bezlepkové recepty nájdete: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove

A ak sme vás zaujali, pozrite sa, čo som vyrábala ešte v roku 2005 : http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/518-bezlepkove-recepty

A tu nájdete aj recept na bezlepkové vianočné trubičky z roku 2011: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/539-vianocne-oblatky