Pred niekoľkými rokmi mi mama po otcovi poslala stroj na pečenie oblátok. Nech sa to vraj konečne naučím, veď kto by v tom pokračoval v rodine. Jasne, že ma to zlákalo. A skúšala som. Najprv recepty, čo mi mama poslala so strojom. Potom som získala aj od kolegyne. No a dnes už len také staré recepty z ovsenej a pohánkovej múky. Či občas pridám kukuričnú alebo ryžovú. Slané i sladké.
Najnovšie si môžete prečítať teraz a ďalšie nájdete tu: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/phocagallery/novinky/celozrnne_oblatky.jpg}
Celozrnné vianočné oblátky
500 ml mlieka (ja používam z automatu - teda ozaj mlieko), 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 50 g masla (príp. Palmarín), 120 g kryštálového cukru, 1 polievková lyžica tučného vanilkového jogurtu (Zvolenský najlepšie), vnútro z 1 vanilkového struku
Polovicu mlieka nad parou zohrejeme spolu s vnútrom vanilkového struku, cukrom a maslo. Premiešame, aby bolo všetko rozpustené. Odstavíme a pridáme zvyšok mlieka s jogurtom. Premiešame a opatrne premiešavame s múkou. Vytvoríme cesto hustoty ako na lievance. Necháme na pracovnej doske prikryté utierkou stáť asi dve hodiny. Občas premiešame.
Môžeme opatrne piecť. Musíte sa trošku obrniť trpezlivosťou. Tieto oblátky musia byť tmavšie - veď v nich nie je použitá biela múka. Tak sa nezľaknite - nie sú spálené.
Čokoládové oblátky
450 ml mlieka (ja používam z automatu - proste to nepasterizované), 250 g pšeničnej hladkej múky T650, 120 g kryštálového cukru, 120 ml tučného čokoládového jogurtu (Zvolenský najlepšie), 4 polievkové lyžice na jemno nastrúhanej 70%-tnej horkej čokolády
Mlieko zohrejeme spolu s cukrom a čokoládou nad parou tak, aby sa rozpustil cukor. Dobre premiešame. Do odstaveného vmiešame jogurt. Vlejeme do misy s preosiatou múkou a vymiesime cesto tuhé asi ako na lievance.
Necháme postáť asi 2 hodiny. Občas premiešame. Môžeme piecť.
Slané oblátky
3 dl teplej vody z varených zemiakov rozmiešame s 1 vajíčkom a 2 polievkovými lyžicami zmäknutého masla. Primiešame čajovú lyžičku rasce a dve polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky. Potom všetko dobre rozmixujema a po lyžiciach pridávame chlebovú múku pšeničnú kým nedostaneme cesto hustoty ako na lievance. Potom necháme asi hodinu odstáť a pečieme.
Bezlepkové trubičky - diétnejšie asi neexistujú
250 g bezlepkovej zmesi na chlieb, 500 ml vody, 30 g 100%-tné rastlinné maslo, 80 g trstinového cukru
Maslo s cukrom a 200 ml vody prevaríme tak, aby sa rozpustil cukor aj maslo. Pridáme zvyšok vody a zmiešame s preosiatou zmesou na chlieb. Vymixujeme ručným mixérom do hladka. Môžeme piecť.
A medzi receptami v receptári nájdete ďalšie http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky