Jej pôvodným domovom je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu.
Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/tekvica_patizon.png}
Tekvice sú kríčkovité a plazivé, guľovilé a pretiahnuté. Obidva druhy sú náročné na humusovité pôdy a teplo. Môžete si doma urobiť priesady už v apríli v kvetináči a v polovici mája vysadiť voľne do pôdy. Ak máte pôdu na slnečnej strane, stačí na začiatku mája vysadiť priamo do pôdy asi 20 cm od seba po dve semiačka. My sme ich zvykli posadiť až do voľnej pôdy a okolo každého semiačka sme položili starú pneumatiku, ktorá dlhšie udržiavala teplo okolo rastlinky a zároveň bránila niektorým škodcom sa k nej dostať.
Vyprážaná tekvica
500 g mladej tekvice, 1 polievková šťava citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička soli, medzi prsta mletého bieleho korenia, 2 vajíčka, 1/2 čajovej lyžičky oleja, 120 g hladkej múky, 4 polievkové lyžice strúhanky
Tekvicu očistíme a vyberieme semiačka. Pokrájame na kúsky hrubé 1,5 cm. Kúsky pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Položíme do taniera a prikryjeme druhým tanierom. Necháme asi pol hodiny stáť.
Z vyšľahaných vajíčok, 2 polievkových lyžíc vody, oleja, strúhanky a múky urobíme cestíčko. V cestíčku obalíme kúsky tekvice a vypražíme na oleji z oboch strán. Podávame teplé s tmavým chlebom a paradajkou alebo zemiakovou šťavou.
Tekvicový kompót
1,5 kg tekvice, 2 l vody, 20 g kyseliny citrónovej, 75 g kryštálového cukru, 3 klinčeky
Z vody, klinčekov, kyseliny citónovej a cukru si pripravíme sirup. Použijeme ho vo vlažnom stave.
Tekvicu očistíme a nakrájame ozdobným nožíkom na kocky 2 cm x 2 cm x 2 cm. Vhodíme ich do pohárov a zalejeme sirupom. Sterilizujeme pri 100°C asi 10 minút. Vyberieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Poznámka:
Občas do sirupu pridám 2 dl 100% ananásovej šťavy.
Zaváraná tekvica na prívarok v zime
veľká tekvica (môžu byť aj patizóny), 5 l vody, 2 pol. lyžice octu, 3 pol. lyžice kr. cukru, 2 čaj. lyžičky nasekaného kôpru
Tekvicu Tekvicu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dobre ju premyjeme v studenej vode a necháme odkvapkať. Natlačíme ju do 2/3 sedemdecového pohára a zalejeme nálevom urobeným z ostatných surovín. Uzatvoríme a sterilizujeme pri 100°C asi 8 minút. Necháme v hrnci vychladnúť.
Použitie
1 dl vody premiešame s 1 pol. lyžicou hl. múky a 120 ml bieleho jogurtu. Túto zmes necháme prejsť varom asi 3 minúty. Vtedy vyklopíme do zmesi tekvicu z pohára a necháme už len zovrieť. Podávame s čiernym chlebom ako večeru.
Tekvicová polievka
200 g tekvice, 200 g zemiakov, 200 g bravčovej panenky, 2 pol. lyžice paradajkového pretlaku, 3 pol. lyžice smotany na varenie, 2 pol. lyžice oleja, soľ
Tekvicu nakrájame na menšie kúsky a zalejeme asi 250 ml vody. Necháme variť. Zatiaľ na oleji opečieme panenku, posolíme ju a zalejeme pretlakom. Také horúce mäso vlejeme za stáleho miešania do tekvice. Pridáme asi 250 ml vody. Necháme variť 10 minút a vmiešame smotanu.
Musím povedať, že veľa z receptov, ktoré poznám ešte z detstva urobených z tekvice koľkokrát urobím aj z patizónu. Niektoré mi dokonca chutia viac.
Ponúkame vám pár receptov z tekvice na našej stránke.
Tekvicová polievka: https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/280-tekvicova-polievka