V lete a počas chrípkového obdobia viac dbáme o príjem tekutín a tekutín obsahujúcich vitamíny či iné telu prospešné látky.
Aj my sme doma teraz odšťavovali. S priateľmi večer na balkóne i terase padnú takéto vitamínové bomby veľmi dobre po teplom dni.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/vitaminovy_napoj1.jpg}
Na zdravie!!!
Ako si pripravíme ovocie a zeleninu na odšťavenie?
Pomaranče a grepy ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny, prípadne na ešte menšie kúsky. Kivi z dôvodu chemicky ošetrenej šupky ošúpeme radšej tiež. Papriku umyjeme, zbavíme semien a pokrájame na menšie kusy. Žltý melón očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Plody striedavo vkladáme do odšťavovača. Šťavu popíjame pomaly - najlepšie so širokou slamkou - vitamíny sa tak lepšie vstrebajú.
Variácie s vysokým množstvom vitamínu C
2 pomaranče, 2 kivi, 1 červená paprika
4 pomaranče, 2 kivi, 1 grep
3 pomaranče, 3 kivi, 1 grep
1,5 červenej papriky, 2 pomaranče, 1 grep
½ žltého melóna, 2 pomaranče, ¼ ananásu
Pre vysoký obsah vápnika, železa, jódu a zinku odporúčam.
Na jar sme si, ale aj ešte pred mesiacom odšťavovali (pod tečúcou studenou vodou umytú zeleninu) úplne netradične - 3 listy medvedieho cesnaku, 1 hrnček cherry paradajok, 1 kápiu, 1 malú hrsť petržlenu.
A na neskorú jeseň či zimu odporúčam už moje osvedčené drinky.
2 pomaranče, 1 mrkva, kúsok zázvoru
Pomaranče ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny. Mrkvu vydrhneme alebo ošúpeme. Z koreňa ďumbieru ukrojíme cca 2 cm, netreba ho šúpať. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača. Nápoj odporúčam popíjať pomaly. Pomáha aj na ukľudnenie žalúdka pri antibiotikách.
2 jablká, 2 mrkvy
Suroviny najprv umyjeme. Jablká rozštvrtíme a stopku odrežeme (jadrovník vyberať nemusíme). Mrkvy vydrhneme alebo ošúpeme. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača.
A v staršom článku sa skúste inšpirovať, čo s odšľavenými zvyškami z ovocia.
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/916-jablkovo-mrkvove-gulky