Je čas výletov do prírody, kde je potrebné zabaliť na jedenie niečo výživné a sýte.
Vrátili sme sa doma k pečeniu bosniakov - chlebových žemlí v kvetináči - k inovovaniu už okukaných receptov.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/bosniaky_pizza6.jpg}
Bosniak PIZZA
4 čajové lyžičky chlebového kvásku, 2 dl teplej vody vymiešame spolu so štyrmi polievkovými lyžicami ražnej múky. Pridáme 1/4 čajovej lyžičky soli a štipku korenia na PIZZU. Doplníme hladkou chlebovou múkou alebo iné označenie T650 tak, aby sme urobili pevné cesto - pevnejšie ako na pečené buchty.
Vytvoríme 4 gule, ktoré vložíme do misiek vytretých len kúskom slaninky. Prikryjeme ich utierkou a necháme asi 4 hodiny nakysnúť. Proste musia zdvojnásobiť objem.
Alebo ako sme robili na obrázku, vložíme do kvetináča polovicu a vsypeme zmes paradajky, papriky, kozieho syra či iné, čo máme radi na pizzu. Prikryjeme znova cestom. Necháme pod utierkou nakysnúť.
Potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a necháme piecť asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 180°C a pečieme ešte asi 30 minút.
Bosniak s rozmarínom
4 čajové lyžičky chlebového kvásku, 2 dl teplej vody vymiešame spolu so štyrmi polievkovými lyžicami ražnej múky. Pridáme 1/2 čajovej lyžičky soli a štipku sušeného mletého rozmarínu. Doplníme hladkou chlebovou múkou alebo iné označenie T650 tak, aby sme urobili pevné cesto - pevnejšie ako na pečené buchty.
vytvoríme 4 gule, ktoré vložíme do kvetináčikov vytretých kúskom slaniny. Do gulí vpichneme na menšie kúsky nakrájanú bielu cibuľu. Prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme asi 4 hodiny nakysnúť. Proste musia zdvojnásobiť objem.
Potom ich vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a necháme piecť asi 5 minút. Stiahneme teplotu na 180°C a pečieme ešte asi 30 minút.
Recepty na chlebový kvások nájdete tu
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/652-ako-pripravime-tradicne-kvasky
Naše predošlé pokusy, ktoré nájdete tu
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/667-pecieme-v-kvetinaci