Aj vy ste si povedali svoje predsavzatie na Nový rok? Chcete sa stravovať zdravšie? Alebo niečo podobné?

Potom vám odporúčame začať raňajkami. Určite by nemali chýbať vo vašom jedálničku. Určite by mali byť chutné a také, aby ste vydržali bez akýchkoľvek keksíkov či drobnôstok až do obeda.

Hor sa na raňajkové kaše. Tieto som objavila na konci minulho leta v našej drogérii. V decembri mi ešte viac zachutili. Dokonca najviac pohánková. Sú lahodné, človek nemá po nich pocit, že zjedol "slona" a napriek tomu je sýty.

Základný recept

150 ml sypkej kašovej zmesi zmiešame s asi 200 ml veľmi horúcej - až vriacej vody. Necháme postáť asi tri minútky. Potom dochucujeme. Na sladko primiešame asi 1 čajovú lyžičku medu. Na slano - pridáme asi 1/4 čajovej lyžičky soli.

Obyčajná

Akúkoľvek z kaší prichystáme podľa základného sladkého receptu. Vmiešame polievkovú lyžicu hrozienok a polovicu nakrájaného jabĺčka - prípadne aj celé menšie.

Zimná ryžová

Miesto vody prehrejeme odšťavenú šťavu z pomarančov s 2 klinčekmi a ak môžete s trochou mletej škorice. Vmiešame do kaše spolu s čajovou lyžičkou medu. Klinčeky vyberieme pred premiešavaním. Alebo pomarančovú šťavu dáme na polovicu s vodou.

Zimná pohánková

Jednu hrušku nakrájame na menšie kúsky a v 200 ml vody necháme prevrieť spolu s dvomi klinčekmi a jedným plátkom citróna. Potom vybrieme citrón a klinčeky a vmiešame do 150 ml sypkej pohánkovej kaše.

Pohánková na slano

Do pripravenej kaše vmiešame polievkovú lyžicu 100 %-percentnej ovčej bryndze a asi dva plátky slaniny opraženej s dvomi posekanými jarnými cibuľkami.