Ryba, ktorá sa len posledné roky dostáva na náš stôl. V našich vodách neplávala a tak sme ju nepoznali. Dnes však už máme na Slovensku v Handlovej aj svoj vlastný chov. A sumčekovi sa u nás dobre darí.
Vám tiež odporúčam ochutnať. je vynikajúca a neobsahuje toľko kostí tak aj tí viacnároční jej určite prídu na chuť.
Aj mne veľmi zachutila.
Sumček na cesnaku
400 g sumčeka bez kože, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia, asi 1 cm rozmarínu
Všetky suroviny premiešame spolu s nasekaným rozmarínom. Chvíľu necháme zmes postáť, aby sa spojili chute. Potom ponatierame sumčeka z oboch strán a položíme na pekáčik. Na vrch uložíme kúsky masla. Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme asi 30-35 minút.
Podávame s varenými zemiakmi alebo sparenou mrkvou.
Jednoduchý recept
400 g sumčeka bez kože, 100 g masla, 1/2 čajovej lyžičky soli, asi 5 - 6 rastliniek tymiánu
Sumčeka umyjeme a osušíme. Osolíme z oboch strán. Pekáčik vytrieme maslom. Polovicu tymiánu položíme na pekáčik. Na tymián položíme sumčeka. Na sumčeka druhú polovicu tymiánu a kúsky masla. Vložíme do vyhriatej rúry na 15 stupňov a pečieme asi 30 minút.
Podávame so zemiakovou kašou alebo mrkvovozemiakovou kašou.
Pečený sumček
400 g sumčeka s kožou, 50 g masla, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/3 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 4 - 5 strúčikov cesnaku, 2 vetvičky rozmarínu, 1/4 čajovej ylžičky drvenej rasce, 2 stredne veľké červené cibule
Sumčeka opláchneme a položíme do pekáča dole kožou. Sypké koreniny si premiešame v miske a následne posypeme sumčeka. Na koreniny potrháme kúsky rozmarínu. Na koneic pokrájame na povrch maslo. A nakoniec posypeme drobnými kúskami cibule. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Hneď stiahneme teplotu an 180°C a pečieme asi 30 minút.
Podávame s tmavým chlebom.
Pár receptov z nášho receptára nájdete na tejto adrese https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby