Ryba, ktorá sa kedysi plavila aj v niektorých našich riekach. Bolo jej veľa. Každý si ju mohol uloviť.
Dnes patrí k najdrahším rybám. Nemáme ju každý deň na stole. A pritom je tak chutná. Aj mne veľmi zachutila.
Losos s bylinkami
500 - 550 g vykosteného a kože zbaveného lososa, 1 citrón, 1 konárik rozmarínu, mleté biele korenie, slnečný olej, biele cibuľa, petržlenová vňať
Filety osolíme a okoreníme. Na dno pekáča poukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu, natrháme rozmarín a plátky citróna. Na túto podstieľku položíme lososa. Polejeme trochou oleja. Prikryjeme hliníkovovou fóliou alebo dierovaným krytom. Pečieme asi 10 minút pri teplote 190 stupňov.
Podávame s varenými zemiakmi.
Losos v panvici
600 g lososových filiet, 5 dl zeleninového vývaru, 250 ml šľahačkového kyslého krému, soľ, mleté biele korenie, pár ôístkov bazalky, 2 mrkvy, 150 g zeleného hrášku
Zleninový vývar a kyslý krém privedieme k varu. Do krému vhodíme nakrájanú mrkvu na tenké kolieska, hrášok a na menšie kúsky filety lososa. Varíme na miernom plameni asi 4 minúty. Osolíme, ochutíme korením. Odstavíme a do chladnúceho natrháme lístky čerstvej bazalky.
Podávame ako polievku - prípadne doriedime. Alebo husté ponúkneme s varenými zemiakmi.
Losos vo woku
500 g lososových filetov, 2 polievkové lyžice oleja, 2 mrkvy, 2 cibule, 1 čili paprička, soľ, mleté biele korenie
Vo voku rozohrejeme olej. Najprv opečieme na jemno nakrájanú čili papričku. A potom na ňom opečieme pokrájané kolieska mrkvy a cibule. Mierne osolíme a okoreníme. Potom položíme na vrch zeleniny na rezance nakrájaný losos a prikryjeme. Necháme asi 2 - 3 minúty podusiť.
Podávame s ryžovými rezancami.
Niekoľko starších receptov
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/292-losos-na-zelenine
https://www.dobre-napady.sk/component/garyscookbook/recipe/451-losos-s-kuskusom