Len také obyčajné, ale v našej rodine veľmi obľúbené jedlo. Je veľmi dobrým doplnkom všetkých mäsitých jedál alebo rýb. 

Ak však dobre nakombinujete zemiaky s inou zeleninou, dostanete výbornú večeru a môžete ju ponúkať ako hlavný chod. 

 

 

Základný recept

500 g múčnych zemiakov, 1 čajová lyžička soli, 1 polievková lyžica masla, 50 ml plnotučného mlieka, na dozdobenie čerstvé bylinky

Ošúpané zemiaky nakrájame na menšie kúsky a zalejeme vodou. Uvaríme do mäkka. Scedíme (vodu môžeme použiť pri prípravy polievky). Zemiaky vo veľkej mise posolíme a premiešame vidličkou alebo roztlačíme pučidlom s rozpusteným maslom a teplým mliekom. 

Ako bylinky môžeme použiť petržlenovú vňať alebo kôpor, ale my máme najradšej pažítku.

 

Zemiaková kaša s cibuľkou

Do základného receptu primiešame na konci 2 - 3 na drobné kúsky pokrájané jarné cibuľky.

 

Zemiakové kaše, ktoré môžete použiť aj len ako samostatné jedlo napríklad na večeru.

 

Zemiaková kaša so syrom

 Do zemiakovej kaše urobenej podľa základného receptu nakoniec vmiešame dve polievkové lyžice na hrubo nastrúhaného údeného syra. Podávame nadekorované s paradajkou a petržlenovou vňaťou.

 

 Zelerová zemiaková kaša

400 g múčnych zemiakov, 100 g zeleru, 1 čajová lyžička soli, 50 ml šľahačkovej smotany, 1 polievková lyžica masla

Očistené zemiaky a zeler pokrájame na kúsky a zalejeme vodou. Necháme povariť asi 15 minút. Potom scedíme. Kúsky zemiakov a zeleru v mise osolíme, zalejeme smotanou a maslom. Všetko dobre popučíme. Prípadne dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy.

 

Karfiólová zemiaková kaša

Robíme ju podobne ako zelerovú.

 

Zemiaková kaša so zeleným hráškom

Túto zemiakovú kašu robíme podobne ako zelerovú. Pri varení však pridáme aj na drobno pokrájané dva strúčiky cesnaku. A na dochutenie môžeme použiť pri záverečnom premiešaní potrhaných pár lístkov mäty, ale nie peermintovej.

 

Zemiaková kaša s tekvicou

200 g múčnych zemiakov, 300 g tekvice Hokkaido, 1 polievková lyžica masla, 1 čajová lyžička soli, štipka mletého čierneho korenia, štipka muškátového kvetu, 50 ml plnotučného mlieka

Ošúpané zemiaky a tekvicu povaríme asi 20 minút. Potom scedíme a pridáme všetky suroviny. Dobre popučíme a vymiešame. Môžeme aj mixérom.