Tentokrát sme si vymenili role so šéfkuchárom Romanom. Chcela som od neho nejaký recept k Veľkej noci a medzi iným som spomenula Veľkonočnú hrudku. Na moje prekvapenie som zistila, že toto jedlo vôbec nepozná. Nuž sme mu jednu s dcérou uvarili.
Veľkonočná hrudka
Prichystáme si suroviny: 2 l mlieka, 16 vajíčok strednej veľkosti, 1 čajová lyžička soli, 4 polievkové lyžice posekanej pažítky {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/velkonocna_hrudka/velkonocna_hudka16.jpg}
Do veľkého hrnca si dáme variť mlieko. Do vriaceho mlieka vsypeme polovicu soli a polovicu pažítky. Medzitým si vyšľaháme vajíčka v pohári.
Do vriaceho hrnca opatrne vlejeme vyšľahané vajíčka. Mixujeme na menšej rýchlosti vajíčka v mlieku, pričom plyn máme na najmenšom. Mixujeme s krátkymi prestávkami až kým nezačne hmota tvarohatieť - taký názov vymyslela dcéra. Kým sa nezačne hmota zrážať. Tento proces môže trvať aj pol hodinu. Potom prisypeme druhú polovicu soli a pažítky. Ešte chvíľu mixujeme, ale už vypneme plyn, lebo hrniec je dosť horúci a mlieko nám ešte asj 5 minút bude vrieť.
Potom zlejeme ako keď robíme syr cez vysterilizovanú plienku a sitko. Necháme stiecť na šporáku alebo niekde v kúte, kde nám hrnce nebudú zavadzať - proste v prirodzenom prostredí, čo môže trvať aj niekoľko hodín. Potom vyklopíme na tanier a necháme schladiť.
Veľkonočnú hrudku podávame na obloženej mise počas sviatkov jari.
Na záver
Išli sme spolu na farmu, kde si vždy na varenie syra alebo výrobu jogurtu kupujem mlieko. Kúpili sme domáce vajíčka a mlieko. Doma sme si všetko pripravili a začali pracovať. Musím povedať, že šéfkuchár Roman mi vracal presne to, čo robievam ja, keď on varí. Neustále zavadzal a vypytoval sa. A zapisoval si. Presne takto si psychológovia predstavujú nastavenie "zrkadla".
Keď som však potom videla zápisky, nebol to len postup, ale už aj vymyslené iné recepty.