Dnes sme sa stretli, aby sme si pripravili prílohové ale aj desiatové či obedové šaláty, ktoré sú hlavne v letnom období veľmi vhodné zaradiť do nášho jedálnička. 

Musím povedať, že dnes ma nútil Roman variť a len ma dirigoval, aby stihol aj svoju robotu.

  {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/salat/salat_desiata_obed10.jpg}

Jednoduchý dressing, ktorý použijeme na nasledujúce dva šaláty.

Do 250 ml bieleho jogurtu nastrúhame 2 strúčiky cesnaku, prisypeme 1/2 čajovej lyžičky soli a na špičku mletého bieleho korenia. Ak chcete alebo vám chutí, odporúčame vsypať aj polievkovú lyžicu natrhaného póru.

  

Uhorkový prílohový šalát

  

Na jemno nastrúhanú uhorku mierne osolíme a po chvíli zlejeme časť vzniknutej vody. Potom vmiešame dressing podľa chuti. Necháme pôsobiť asi pol hodiny a až potom podávame.

Miešaný desiatový šalát

  

Do desiatovej misky si nakrájame papriku, uhorku, redkvičku a paradajku. Zľahka premiešame s dressingom. Ak chceme šalát ako obed, odporúčame ešte vmiešať trochu syra nakrájaného na kocky a šunky. Podávame s toastom alebo s krutónkami.

Druhý dresing

1 polievkovú lyžicu medu premiešame s 1 polievkovou lyžicou slnečnicového oleja, štipkou čili a koriandra. Nakoniec vmiešame šťavu z jedného pomaranča.

 Melónový desiatový šalát

100 g natrhanej rukoly, 100 g nakrájaného červeného melónu, 150 g nakrájaného žltého melónu, 50 g nakrájaného čerstvého kozieho syra alebo syru Feta, pár natrhaných lístkov čerstvej mäty, pár mandlových lupienkov pre miešame v mise. Zalejeme druhým dresingom.

Pomarančový šalát

4 pomaranče očistíme a nakrájame do misy. Pridáme nakrájané granátové jablko. Natrháme 2 - 3 listy baby špenátu na menšie kúsky a zľahka všetko premiešame. Môžeme pridať aj pár mandlových lupienkov. Prelejeme 1 polievkovou lyžicou medu a zase premiešame. Nakoniec vmiešame šťavu z jednej limetky.