Dnes si so šéfkuchárom Romanom upečieme kuraciu roládu.
Pre náš článok ju trochu upravil, aby som ju mohla jesť aj ja - teda bez glutanu. Inak by plnku robil z rožkov, ale sám vidí, že ľudí s podobným problémom ako mám ja, narastá a tak sa snaží prispôsobiť zákazníkovi.
Nuž pri mne si teda vyskúšal ako bude chutiť aj takáto zmena a či by ju mohol uplatniť aj v jedálni, kde varí.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/kuracie/kuracia_rolada7.jpg}
Na 10 porcí budeme potrebovať:
2 vykostené kuratá (v celku po 1200 g), 1 žltú, 1 zelenú, 1 červenú mäsitú papriku, 1 pór, 500 mletého hydinového mäsa, asi 50 ml husacej masti, soľ, mleté čierne korenie, asi 3 polievkové lyžice kukuričnej hladkej múky, 2 vajíčka, 1 polievkovú lyžicu Solamylu, 1 kávovú lyžičku Vegety,
Najprv si urobíme plnku
Do misy na miesenie cesta vložíme mäso, na drobno nakrájané papriky, pórik. Premiešame zľahka. Prisolíme, okoreníme a ovegetujeme. Vajíčka rozklepneme. Premiesime. Zahustíme kukurinou múkou a Solamylom len po 1 lyžici. Masu rozdelíme na polovičky. Uložíme pozdĺž vykostených kureniec. Zvinieme do valčeka. Previažeme potravinárskym špagátom. Uložíme na vymastený plech husacou masťou. Osolíme a potrieme znova masťou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a necháme piecť asi 20 minút. Vtedy podlejeme trochou vývaru alebo vody a pečieme ešte asi 30 minút. Po upečení vyložíme z plechu, potravinársky špagát odstránime a nakrájame zošikma na asi 1,5 cm široké kusy.
V hrnčeku si rozmiešame zvyšok kukuričnej múky s trochou vody. Vylejeme do výpeku v pekáči. A vrátime do rúry na asi 5 minút. Precedíme do nádoby na nalievanie. Prípadne dochutíme soľou a korením. Získame tak vynikajúcu šťavu na podliatie mäsa.
Podávame so zemiakovou kašou alebo mierne popučenými varenými zemiakmi.
"Jedlo je veľmi chutné, aj keď sme použili husaciu masť, ľahké. Na výzor tiež pôsobí veľmi dobre. Farebné papriky oživujú plnku. "