V reštaurácii a pri slávnostných príležitostiach tieto špenátové mafinky ponúkajú ako prejdedlo.
My sme si ho doma urobili ako jednoduchú ľahkú večeru.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-so-sefkucharom/spenatove_mafiny10.jpg}
Čo budeme potrebovať?
250 g špenátového pretlaku, 3 stredne veľké vajíčka, 125 g bezlepkovej krupice NOVALIM, 1/2 čajovej lyžičky zeleninového ochudzovadla, štipku mletého bieleho korenia, štipku soli, 5 strúčikov cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, 50 g masla
Ako budeme postupovať?
Cibuľu s cesnakom pokrájame na drobno a osmažíme na masle. Primiešame do špenátového pretlaku. Pridáme koreniny a zľahka premiešame. Pridáme žĺtka a krupicu. Necháme v chlade asi 2 hodiny, aby krupica nabrala objem.
Zatiaľ si vyšľaháme z bielkov sneh. Sneh ručne vmiešame do špenátovej zmesi. Potom tvoríme guličky, ktoré vkladáme do papierových košíčkov.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
Podávame s horčicovým alebo smotanovým dressingom.
"Takto pripravené "mafinky" môžete použiť aj ako prílohu miesto knedle.
Ak nevmiešate sneh z bielkov a urobíte guličky len z ostatných surovín, upečú sa krásne zelené guličky, ktoré môžete podávať teplé aj studené. Sú vhodné aj ako desiata dieťaťu do školy."