Tak sa to nejako spieva v pesničke. Či?
Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Okrem toho majú ešte jedno významné plus - výborne zasýtia aj v menšom množstve. Hlavne teraz na jeseň je ich sezóna v kuchyni a my nemôžeme vynechať pár receptov. Ponúknite sa z nášho výberu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 824
Po veľmi dlhom čase som sa vrátila k testovaniu zmesí, ktoré ponúkajú naše obchody. Zmes od spoločnosti Liana som objavila asi pred rokom. Dlho ju naše obchody neponúkali. Veľmi často si obchodníci zamieňajú bezlepkovú diétu či chorobu celiakia a ľudí, ktorí trpia touto neliečiteľnou chorobou s ľuďmi, ktorí len vymýšľajú v jedle, že im nechutí, že to nevyzerá dobre... Čiže s ľuďmi, ktorí nemajú problém fyzický.
Počas prvej vlny corony sme to mali ozaj náročné. Vypisovanie obchodným reťazcom, že prečo pre nás nemajú nič v ponuke alebo hľadanie po obchodoch či lekárňach...
Zmes mám veľmi rada. Ako prvé som z nej pred rokom robila tortový korpus a dcéra vyskúšala urobiť krtkovu tortu. Hneď nás zaujala. Dnes je súčasťou našej "špajze". Nikdy nesmie chýbať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 795
Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.
Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 521
Nasledujúci týždeň budeme doma venovať cestovinám. Dostali sme na ne chuť. Pozrite si naše recepty. Navnadíme vás tiež?
Niektoré recepty sú veľmi jednoduché. Mám pocit, že pri on-line vyučovaní nestíham variť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 915
Cesnak kuchynský pochádza zo stepi sttrednej Ázie, ale odtiaľ si čoskoro našiel cestu na Blízky východ, kde ho obľubovali Babylončania, Židia aj Egypťania.
Dozvedáme sa o tom aj na nápise v pyramíde v Gíze. Nápis oznamuje koľko cibule a cesnaku skonzumovali robotníci, čo ju stavali. Aj o olympijskych športovcoch sa hovorilo, že ho jedli vo zvýšenom množstve, aby znásobili svoju silu. Cesnak ospevovali aj Homér, Aristoteles, Vergilius. V tých časoch bol považovaný za vynikajúci liek an imunitu a používal sa tiež v mágii. Grécky pútnici nosili cesnak pri sebe vo vrecúšku, aby ich chránil pred bohyňou Hekatu. Všeobesne sa verilo dlhé stáročia, že cesnak ochraňuje pred nečistými silami, zlými duchmi či bosorkami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 530
Je tu jeseň. S ňou čas na zvýšený príjem Cé vitamínu. Akejsi prevencie proti nádche a chrípke.
Preto v dnešnej ponuke nájdete recepty z citrónov. Aj keď asi v ich varenej či pečenej podobe už nie je veľa vitamínu Cé. Nevadí, budeme mať zmenu. Dnes teda na tému citróny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 889
... čo s ním?
Je to rastlinka, ktorú šťachtí ľudstvo viac ako tisíc rokov. Je to najjemnejšia odroda z čeľade cibuľovitých. Pestuje sa jednoducho. Potrebuje však dlhé vegetačné obdobie. Semená póru sejeme v skorej jari priamo do záhona, v lete pretŕhame, na jeseň obhrnieme zeminou, aby sa tvorila byľ. Môžeme ho nechať v zeli aj počas zimy a vyberať podľa potreby. Môžeme ho mať vždy čerstvý na stole.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 688