V mojom detstve sme vždy na prvý sviatok vianočný popoludní mávali tortu. Dospeláci k nej dostali kávu a my malí sme dostali karamelové mlieko alebo mlieko s medom. Postupne sa tento zvyk vytratil v mojej rodine a tak som ho nedoniesla do svojej. Teraz, keď listujem v zápiskoch ako varila prastará mama, som si spomenula. Skúsim obnoviť tradíciu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 147
Tento rok sa vraciame ku starým dobrým receptom, ktoré sme robievali v mojom detstve. Receptom, ktoré som našla v kuchárke po mojich starých mamách. Niektoré veci som však musela predsa len upraviť. Veď v dnešných obchodoch už nekúpime niektoré staré koreniny či múky. Nevadí, aspoň som sa zase niečo nové naučila. Aj keď mi je koľkokrát ľúto, že nemôžem urobiť tak ako piekli oni. A to nielen kvôli surovinám. Veď piekli v šporáku na drevo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 80
Tiež si každý rok kladiete túto otázku? Nechcete stále to isté? Mne by to nevadilo. No, so zhoršujúcim sa zdravotným stavom musíme výrazne meniť jedálniček a stravovacie zvyklosti. Ešte, že mám kuchárske knihy po prastarej mame. Áno, myslela som si, že to bude jednoduchšie. No, veru, ani nie! Len keby tie suroviny boli dostať v obchodoch. Mám na mysli také, aké používala ona. Občas sa nachodím, kým kúpim. Občas sa musím zmieriť s tým, že proste už také na trhu nemáme a vymyslieť nejkú náhradu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 211
Každý rok si s rodinou a známymi zvykneme pripiť na zdravie a šťastný nasledujúci rok. Chceme, aby bol lepší a krajší. Kedysi to bývalo len šampanské v ocukrovanom pohári, prípadne s kvapkou citrónu. Alebo možno Cinzáno s olivou. Časy sa menia. Dnes už nápoje viac miešame, aby sa spojili cute či boli krásne farebné.
Aj tento rok Vám ponúkneme pár receptov na nápoje, ktorými "ohúrite" svoje okolie. Základom bude cukrový sirup a šejker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 121
Bravčové mäso spolu s hovädzím je v našich domácnostiach asi najviac používané. Hoci v posledncýh rokoch sa prediera viac do našich domácností kuracie mäso, stále vyhráva bravčovina.
Bravčové mäso má svetlejšiu farbu ako hovädzie, miestami svetloružovú. V závislosti od staroby zvieraťa, druhu a chovu. Má vyšší obsah tuku ako hovädzie. Je ťažšie stráviteľné. Čím pochádza zo staršieho zvieraťa, tým je aj jeho príprava dlhšia. My doma bravčové mäso nevylučujeme z jedálnička, len si vyberáme, čo z neho jeme. Ponúkame Vám pár receptov z našej domácnosti.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 135
V mojom deststve sme poznali u nás doma len hnedú šošovicu. Nie ako dnes, červenú, bielu, veľkozrnnú... Hlavne si spomínam na to ako sme hrali so starou mamou Lóru o fazuľky alebo šošovicu. Bola to obľúbená hra mojej starej mamy. Sedeli sme v kuchyni pri peci a hrali. Každý dostal 20 zrniečok, ktoré stavil do hry... No, a kto vyhral a získal všetky zrniečka, musel ich ísť namočiť do studenej vody, ktorú musel ísť nabrať na dvor do studne. Ráno sa mohla variť šošovicová alebo fazuľová polievka.
Čo dnes varíme zo šošovice doma?
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 138
Aby sme sa mohli cítiť lepšie v kuchyni pri pečení, ponúkame Vám pár rád pri varení, parení či pečení rôznych druhov cesta.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 424