Aj tento rok si občas doma pripravíme šalát ako zmenu v stravovaní, či len ako výbornú desiatu.
V poslednom čase ma zaujali šaláty, ktoré sú vhodné aj na raňajky či obed.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2176
Už je tu čas šialenej zábavy, karnevalov... A koláčov, ktoré som vždy mala rada, ale nikdy som sa ich nenaučila tak dobre urobiť ako moja mama. Nevadí. Veď šišky či fánky sa jedia len väčšinou v tomto období a aspoň si vnúčence ochutnajú aj niečo, čo doma nedostanú.
Potom som si doma vymyslela také svoje náhrady ako sú vyprážané jablká. Nech máme aj my niečo, čo bude zvykom v našej rodine.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3007
Ak ste sa tento rok rozhodli pre zmenu a chcete kapustnicu či šošovicovú polievku vymeniť za niečo iné, prečítajte si pár našich námetov. Možno medzi nimi nájdete práve ten pravý, práve ten, čo od teraz zase na niekoľko rokov sa stane pre vašu rodinu tradičným práve v tieto dni.
Možno máte hostí a zmenu aj potrebujete. Nie všetci jeme či máme radi všetko.
V zime omnoho viac my aj naši predkovia jedli mäso a mäsité jedlá. Niektorí z nás však mäso nemajú radi a tak máme odporúčania aj pre nich.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 9460
Počas zimy si viac ako zmrzlinu užívame teplé nápoje na spríjemnenie sedenia pri telke či spoločenských hrách s rodinou.
Dnes vám ponúkneme pár alko i nealko tipov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3472
Ak poriadate party či len tak si sedíte pri televízii a chcete si spraviť menej tradičnú pochúťku v zime, určite odporúčame zmrzlinový pohár.
Ak však nesedíte zababušení v deke s chrípkou či angínou s horúcim čajom samozrejme. Potom budete musieť počkať na neskôr. A až neskôr ochutnať našu dobrotu.
Hneď vám aj odporúčame jahodovú zmrzlinu alebo kivi a to dokonca v zdravšej verzii.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3037
Aj ľudia s problémami stravovania pri celiakii si môžu upiecť dobré vianočné koláčiky či zákusky. Hoci dnes môžeme kúpiť rôzne zmesi na pečenie či už aj polotovary, radšej sa vraciam k svojim obľúbeným receptom, čo som už ozaj dávno dala dohromady. Skúste spolu s nami aj vy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3719
Šošovica patrí k lahodným strukovinám, ktoré boli obľúbené z historického hladiska u ľudí vo vyššom aj nižšom postavení.
Nie je náročnou na pestovanie.Vyžaduje viac tepla ako hrach, ale menej ako fazuľa. Potrebuje však čistú nezaburinenú pôdu častejšie kyprenú. Neznáša prihnojovanie maštalným hnojom.
Zbierame, keď spodné struky začnú hnednúť. Vytrhneme rastlinku a dosušíme zavesené dole hlavou v teplej miestnosti bez priameho slnečného žiarenia. Potom semienka vyberieme.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2475