Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 797
Prineste si večernú náladu zo Španielska či Portugalska až k vám domov a vychutnajte si Sangriu. Originálnu i takú našu. Sangria osvieži a prispeje k dobrej nálade.
Tento známy nápoj z Pyrenejského polostrova rozprúdi každú letné posedenie či osvieži po ťažkom dni v práci. Sangria je vlastne punč tradične pripravený z červeného vína a drobných kúskov ovocia, často upravovaný pridaním rôznych druhov alkoholu ako je rum či brandy alebo šampanské. Alebo v modernejších receptoch sladené nealkoholické nápoje s príchuťou pomaranča, citrónu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 591
V lete sa kedysi každá gazdiná chystala na zimu. Skúsime to tento rok aj my. Ukážeme si niekoľko receptov, ktoré môžeme robiť v lete a konzumovať v zime podľa starších i novších receptov, ktoré sme používali doma my alebo sme odkukali od susedov či vykukali zo starých kuchárskych kníh a len prispôsobili dnešnej modernej dobe.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 520
V lete a o to viac, ak je veľmi teplé leto, naše telo viac prahne po ľahších jedlách. Jedlách menej mastných, jedlách zo zeleniny a ovocia. Jedlách plných tekutín, plných sviežich chutí a vôní, ktoré nás schladia z vnútra. Zároveň však jedlá s menším množstvo kalórii či jedlá varené bez varenia, aby sa nestratila prirodzenosť surovín.
Dnes Vám ponúkame studené polievky či polievky ponúkané na studeno.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 506
Počas teplých dní, či počas choroby nám občas nechutí jesť. Vtedy je vhodné viac piť a viac prijímať vitamíny. Len je potrebné sa rozhodnúť či viac sladké alebo kyslé, s mliekom alebo bez.
Pre dnešné recepty budeme potrebovať odšťavovač a mixér, ovocie, zeleninu, mlieko, smotanu či minerálku. A možno aj iné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 424
Dnes si ukážeme ako si spríjemniť deň či podvečer výbornou vodou ochutenou zeleninou alebo ovocím. Základom bude litrový džbán a minerálka s alebo bez bubliniek. Ochutená minerálka musí aspoň 3 - 4 hodiny odpočívať v chlade, aby sa chuť ovocia či zeleniny dostala do každej kvapky.
Možno vám toto osvieženie zachutí a nakoniec si ho budete robiť aj počas celého roka.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 755
V teplom počasí nám veľmi nechutí jesť ťažké jedlá. Ani veľmi nejeme počas dňa, radšej až popoludní či dokonca na večer a počas dňa len niečo ľahšie ako šalát či jemnú polievku. Dnes Vám ponúkneme pár našich obľúbených receptov na šaláty, ktoré nesmú chýbať pravidelne v našom jedálničku. Možno aj Vám zachutia.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 602