Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Spomaľuje starnutie a podporuje obranyschopnosti tela. Prispieva aj k liečbe alergií, stresu a záťaži organizmu. V starovekej Číne ju zaradzovali medzi najzdravšie potraviny.
Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej zaradenie do svojho jedálnička. Hliva ustricová je veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu možno tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte naše recepty.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 835
Vždy keď píšem o pečení chleba si spomeniem na moje začiatky. Bolo to na konci prvého ročníka vysokej školy. Lekári mi odporučili nejesť už ani chlieb, lebo už tiež začal obsahovať droždie, ktoré som nevedela zniesť. Po rožkoch či žemliach ani chlieb. U starej mamy som vytiahla starú kuchárku ešte po jej mame a vyhľadala recepty, ktoré boli už dávno zabudnuté. Nuž, ale... Kde zoženiem v obchodoch preplnených pšeničnou múkou ražnú, aby som si mohla urobiť kvások. Internet??? Ale kdeže, veď bol máj 1989. Z telefónnej búdky vo vestibule nemocnice som som zavolala na niekoľko JRD. V jednom mi prisľúbili, že mi pripravia raž - nie múku. V piatok si po ňu môžem prísť. Prišla som. Keďže mi nerozumeli, pripravili mi jeden metrák. Smiali sa mi, keď som povedala, že chcem len malé vrecko a na čo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1034
Hoci dnes si už čerstvú zeleninu môžeme kúpiť počas celého roka, predsa len tá jarná vypestovaná na slnku a nie vo fóliovníku je iná. Má chuť, vôňu akú tá z fóliovníka nemá.
Ešte v mojom detstve sme sa preto stravovali sezónne. Teda podľa obdobia. Na jar jarne, v lete letne, na jeseň jesenne... Myslím, že to bolo lepšie. Ako prvé sa vždy v črepníkoch na balkóne na jar objavovala pažítka. Vtedy sme vedeli, že môžeme vysiať jarný špenát a reďkovku. Obe vydržia menší mráz a majú celkom krátke vegetačné obdobie. Zmestia sa aj do hrantíkov a tak sme ich mohli pestovať priamo v meste na balkóne. A na Veľkú noc sme už zvyčajne mali vlastné na podávanie návšteve.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 607
O mesiac je tu Veľká noc. Možno sa stretneme viacerí, možno konečne budeme môcť spolu ako rodina stráviť sviatky. Držme si palce, aby sa situácia z minulého roka nezopakoval či nezhoršila.
Dnes vám ponúkneme niekoľko zaujímavých receptov na mäsovú nôtu vhodných na jarné slávnostnejšie tabule. Nechajte sa zlákať a vyskúšajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 454
Tiež sa radi stravujete ľahko? Pritom veľmi jednoducho? Zároveň chutne?
Dnes vám ponúkam recept, ktorý som si upravila z kuchárskej knihy prastarej mamy zo začiatku 20. storočia. Nie veľmi. Veď jednoduchšie a pritom chutnejšie sa variť ozaj nedá. Len som použila nerezové hrnce, a nie ako ona porcelánovú misu do vodného kúpeľa a samozrejme, že som nevarila na peci na uhlie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 597
Tento týždeň budú zemiaky. Obľúbená zelenina mojej dcéry. Hlavne zemiaková kaša. Šéfkuchári takú dobrú neurobia ako ona. Dnes Vám ponúkneme staronové recepty, ktoré sme si doma prispôsobili pre seba a možno aj túto dobu. Možno budete prekvapení jednoduchosťou varenia a pritom varili bez zahustenia múkou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 829
Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla.
Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 669