Šaláty ako desiata či príloha k obedu alebo obedovečeri alebo aj ako jednoduchý olovrant či desiata. Na sladko i slano. Závisí od surovín a množstva, ktoré použijeme. Prečítajte si a vyskúšajte, čo sme mali doma radi, keď som bola malaá ja, čo keď boli malé moje deti a čo jednávame teraz.
Máme radi doma prívarky. Teda zeleninu a ovocie, ktoré sa varí dlhšie a vraj z neho odídu všetky vitamíny. No máme radi aj šaláty. Podľa nás je zmena dôležitá.
Letný fazuľkový šalát
500 g zelenej fazuľky, 3 mladé zelené cibuľky, 2 dl kefíru, 3 strúčiky cesnaku, 1 kávová lyžička horčice, soľ, ocot, cukor podľa chuti
Fazuľku uvaríme v osolenej vode. Nakrájame ju na asi 2 cm dlhé kúsky. Scedíme a premiešame s octom, soľou a cukrom. Po vychladnutí premiešame s kefírom, pretretým cesnakom a nakrájanou cibuľkou. Premiešame. Pred podávaním môžeme premiešať s posekanou petržlenovou vňaťou.
Podávať môžeme ku grinovalému kuraciemu mäsu alebo len s toastom.
Karfiolový šalát
1 karfiol, 10 - 12 červených redkvičiek, petržlenová vňať, soľ, 100 g majonézy, 100 g šunky, citrónová šťava
Karfiól ponoríme do horúcej vody na 2 - 3 minúty. Potom vytiahneme a postrúhame na hrubom strúhadle. Vsypeme do misy. Pridáme nastrúhané redkvičky. posolíme. premeišame. Primiešame majonérźu a dochutíme citrónovou šťavou. Pri podávaní posypeme petržlenovou vňaťou.
Podávame k pečenému mäsu.
Paprikový šalát
6 zelených paprík, 2 strúčiky cesnaku, soľ, cukor, mleté čierne korenie, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
Ocot zmeišame s vodou 2 : 1. Pridáme trochu mletého čierneho korenia. Prevaríme a necháme vychladnúť. Papriky nakrájame na rezance a vsypeme do misy na šalát. Papriky prelejeme vychladnutým octom s korením. Premiešame. Pridáme na jemno nastrúhaný cesnak a olej. Dobre premiešame.
Podávame ku pečenému bravčovému mäsu alebo varenému hovädziemu.
Uhorkový šalát s paradajkou
600 g uhorky, 200 g paradajok, soľ, ocot, cukor, olej, mleté čierne korenie
Uhorky očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Vložíme do misy na šalát. Pridáme paradajky nakrájané na kolieska alebo polkolieska. Posolíme a ocukrujeme. Jemne premiešame. Pridáme korenie a ocot solejom. Zľahka premiešame. Primiešame na kocky pokrájanú dužinu z krepu a dokoreníme kari korením - pozor! - opatrne.
Podávame ku pečenej divine. Ak chceme podávať len s čiernym chlebom, môžeme ešte preliať kefírom a posypať strúhaným nevýrazným syrom.
Podávame s toastom ako desiatový šalát alebo s krutónmi ako prílohový šalát ku grilovanému mäsu.
Šošovicový šalát
150 g šošovice, 2 červené cibule, 1/4 hlavičky čínskej kapusty, 1 grep, 2 dl kefíru, 100 g eidamu, šťava a kôra z jedného citróna, 2 bobkové listy, soľ, kari korenie
Šošovicu uvaríme v osolenej vode s bobkvým listom a citrónovou kôrou. Zlejeme ju. Vsypeme do misy na šalát. Ešte k teplej šošovici primiešame citrónovú šťavu, na kolieska pokrájanú cibuľu a na tenké rezance pokrájanú čínsku kapustu. Zľahka premiešame.
Aké šaláty sme pripravovali v minulosti
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/854-sefkuchar-pripravuje-jarne-jedla
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1181-pripravujeme-salaty