
Pred pár dňami som navštívila jeden BIO obchod, kde som celkom rada nakupovala.
Vybrala som si z regálu jednu zo zmesí. Aj mi bolo divné, že majú akýsi malý výber, predavačka ma sama potom upozornila, že to sú už posledné. Majiteľ sa rozhodol už viac tieto zmesi nepredávať vo svojom obchode. Nuž to mi je ľúto, lebo tento obchod som mala najbližšie k domu a veru som tam chodila často. Budem chodiť inam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3003

Nuž v tomto čase, keď sa je veľa rôznych jedál z diviny sme sa snažili nie len pripraviť mäso a omáčky bezlepkovo - teda zahusťovali sme rozvarenou cibuľou či mrkvou alebo kukuričnou či ryžovou múkou. Nuž a ako prílohu sme podávali knedľu. Lenže ku všetkému sa knedla nehodila alebo proste "stááááááááááále knedľa?" - frfľali doma.
Tak sme znova popustili fantáziu a vymysleli toto. Tentokrát sme si zobrali na mušku zmes na prípravu knedle od spoločnosti NOVALIM.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2567

V štvrtom dieli sa vraciame k firme shor. Ideme skúšať recepty zo zmesi typu C. Používať k nej budeme čisto rastlinné maslo Alsan a rastlinné oleje.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1968

Toto leto som musela znova skúšať bezlepkové recepty. Nechcelo sa mi miešať si zmesi ako som to robila pred dvomi rokmi a tak som zašla do obchodu a našla nejaké hotové. Najprv sme doma urobili recepty z opačnej strany obalu a potom som už zase začala robiť svoje pokusy - hókusy.
Tentokrát som si zobrala na mušku zmes na pečenie palaciniek a bábovky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3509

Ponúkame vám pár receptov zo zmesi na bezlepkovú knedľu, ktorú kúpite v BIO obchodoch. Tieto recepty sme prvýkrát otestovali v marci 2013. V tom čase mi už druhýkrát - po 7-mich rokoch - odporučili držať nejaké obdobie túto dietu pre podozrenie alebo nejasné výsledky u lekárky. Nuž som nezobrala nič v zlom a skúsila vymýšľať.
Vo všetkých receptoch sa snažím používať maslo Alsan.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3321

Už máme o chvíľu zase školu.
A tak vám ponúkame pár námetov na raňajky školákovi - ako sa hovorí - najdôležitejšieho jedla dňa. Raňajky majú byť sýtejšie, desiata ľahké jedlo, aby deti neodmietali jesť obed a potom nechceli jesť viac okolo štvrtej - piatej, kedy je už neskorý čas na obed a sýte jedlo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2316

Bezlepkovú diétu musia dodržovať „celiatici“ – ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, raž a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné potraviny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín ďalej ovocie, zeleninu alebo orechy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3691