Ryža obsahuje pomerne dosť kalóriií. Áno, aj od druhu závisí. Mám však na mysli takú tú, čo bežne zvyknú všetci variť. Teda bielu guľatozrnnú. 100 gramov ryže obsahuje asi 354 kalórií a pre porovnanie 100 g zemiakov asi 60 kalórií.
Bolo obdobie keď na očistenie organizmu v rôznych časopisoch odporúčali si urobiť ryžový deň. Na raňajky, obed aj olovrant, ale to už menej, si uvaríme pol hrnčeka ryže vo vriacej jemne osolenej vode. Scedíme a jeme len tak s nastrúhaným čerstvým jabĺčkom alebo bez. Môžeme zapiť nesladeným bylinkovým čajom alebo nesladenou čiernou kávou. Už si nepamätám prečo tento deň odporúčali, ale vtedy mi stará mama vysvetľovala, že také varenie ryže ju učila aj jej mama a to bola kuchárka. Veď chodila do školy pre gazdinky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 602
Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Spomaľuje starnutie a podporuje obranyschopnosti tela. Prispieva aj k liečbe alergií, stresu a záťaži organizmu. V starovekej Číne ju zaradzovali medzi najzdravšie potraviny.
Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej zaradenie do svojho jedálnička. Hliva ustricová je veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu možno tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte naše recepty.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 844
Vždy keď píšem o pečení chleba si spomeniem na moje začiatky. Bolo to na konci prvého ročníka vysokej školy. Lekári mi odporučili nejesť už ani chlieb, lebo už tiež začal obsahovať droždie, ktoré som nevedela zniesť. Po rožkoch či žemliach ani chlieb. U starej mamy som vytiahla starú kuchárku ešte po jej mame a vyhľadala recepty, ktoré boli už dávno zabudnuté. Nuž, ale... Kde zoženiem v obchodoch preplnených pšeničnou múkou ražnú, aby som si mohla urobiť kvások. Internet??? Ale kdeže, veď bol máj 1989. Z telefónnej búdky vo vestibule nemocnice som som zavolala na niekoľko JRD. V jednom mi prisľúbili, že mi pripravia raž - nie múku. V piatok si po ňu môžem prísť. Prišla som. Keďže mi nerozumeli, pripravili mi jeden metrák. Smiali sa mi, keď som povedala, že chcem len malé vrecko a na čo.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1046
Hoci dnes si už čerstvú zeleninu môžeme kúpiť počas celého roka, predsa len tá jarná vypestovaná na slnku a nie vo fóliovníku je iná. Má chuť, vôňu akú tá z fóliovníka nemá.
Ešte v mojom detstve sme sa preto stravovali sezónne. Teda podľa obdobia. Na jar jarne, v lete letne, na jeseň jesenne... Myslím, že to bolo lepšie. Ako prvé sa vždy v črepníkoch na balkóne na jar objavovala pažítka. Vtedy sme vedeli, že môžeme vysiať jarný špenát a reďkovku. Obe vydržia menší mráz a majú celkom krátke vegetačné obdobie. Zmestia sa aj do hrantíkov a tak sme ich mohli pestovať priamo v meste na balkóne. A na Veľkú noc sme už zvyčajne mali vlastné na podávanie návšteve.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 615
O mesiac je tu Veľká noc. Možno sa stretneme viacerí, možno konečne budeme môcť spolu ako rodina stráviť sviatky. Držme si palce, aby sa situácia z minulého roka nezopakoval či nezhoršila.
Dnes vám ponúkneme niekoľko zaujímavých receptov na mäsovú nôtu vhodných na jarné slávnostnejšie tabule. Nechajte sa zlákať a vyskúšajte.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 460
Tiež sa radi stravujete ľahko? Pritom veľmi jednoducho? Zároveň chutne?
Dnes vám ponúkam recept, ktorý som si upravila z kuchárskej knihy prastarej mamy zo začiatku 20. storočia. Nie veľmi. Veď jednoduchšie a pritom chutnejšie sa variť ozaj nedá. Len som použila nerezové hrnce, a nie ako ona porcelánovú misu do vodného kúpeľa a samozrejme, že som nevarila na peci na uhlie.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 601
Tento týždeň budú zemiaky. Obľúbená zelenina mojej dcéry. Hlavne zemiaková kaša. Šéfkuchári takú dobrú neurobia ako ona. Dnes Vám ponúkneme staronové recepty, ktoré sme si doma prispôsobili pre seba a možno aj túto dobu. Možno budete prekvapení jednoduchosťou varenia a pritom varili bez zahustenia múkou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 835