Polievky boli vždy moje obľúbené jedlo. Bez nich sa mi nikdy obed nepočítal. Mám rada slané, sladké, môžu byť horúce aj vlažné, vývary aj krémové husté skoro ako prívarok. V teplých letných dňoch mi dokonca zvyčajne na obed stačí polievka. Nepotrebujem ani druhé jedlo - či hlavné jedlo. Radšej si dám dve porcie polievky. Viem, už som toto tu kedysi písala. Kedysi, keď boli moje deti malé. Preto Vám ponúkam pár receptov z našej súčasnej kuchyne. Už sa nám chute zmenili, deti sú väčšie, vlastne už dospelé a tak majú iné jazýčky.
Zeleninová taká naša
150 g koreňovej zeleniny, asi 4 listy bielej kapusty, 1 veľká žltá alebo biela cubuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 menšia uvarená cvikľa, 1 - 2 zemiaky, 1 polievková lyžica posekaného kôpru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy (alebo kyslá smotana), bobkový list, nové korenie, soľ
Koreňovú zeleninu a kapustu nakrájame spolu s cibuľou a cvikľou na menšie kúsky a vhodíme do hrnca s vodou. Pridáme nové korenie a bobkový list. Pod odchýlenou pokrievkou povaríme asi štvrťhodiny. Pridáme pretlačený cesnak a nakrájaný zemiak. Povaríme ešte asi desať minút. Potom odstavíme a do chladnúceho vmiešame soľ, citrónovú šťavu (opatrne a po troche) po troche a kôpor. Môžeme podávať.
Môžete pri pridávaní zemiaku a cesnaku pridať aj polievkovú lyžicu kečupu alebo paradajkového pretlaku.
Fazuľová polievka s haluškami
na polievku: 200 g veľkozrnnej fazule zvanej babica, 120 g mrkvy, 120 g cibule, 50 g oravskej údenej slaniny, 120 g vareného mäsa nakrájaného na menšie kúsky, mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie
na halušky: 20g masla, 20 g hrubej múky (môže byť aj kukuričná), 50 ml plnotučného mlieka, 50 ml vody, 1 vajíčko, petržlenová vňať posekaná na jemno
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Pred použitím, vodu scedíme a prepláchneme fazuľu ešte raz v studenej vode. Fazuľu spolu s nakrájanou mrkvou vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme korenie. Môžeme aj bobkový list. Varíme asi pol hodiny na miernom plameni pod odchýlenou pokrievkou. Na panvici speníme slaninku nakrájanú na drobno spolu s na jemno nakrájanou cibuľou. Posypeme mletou paprikou a premiešame. Opatrne za stáleho miešania vlejeme do fazule zápražku z panvice. Povaríme asi štvrťhodiny a pridáme varené mäso. Nahádžeme lopárikom alebo lyžičkou halušky. Halušky ešte povaríme asi päť minút a môžeme podávať.
Ako urobíme halušky? Z masla, mlieka, vody a môky urobíme bešamel. Osolíme a necháme vychladnúť. Vo studeného vmiešame vajíčko, soľ a vňať. Ak sa nám cesto nezdá dostatočne husté, môžete primiešať strúhanku. Halušky budú mať potom takú zvláštvu chuť. Cesto si prenesieme na lopárik a pomocou lyžičky alebo nožíka hádžeme halušky do polievky. Halušky môžeme aj nahádzať len do vriacej vody, nie priamo do polievky. Ak vieme, že ich niekto nemá rád. Potom ich však odporúčame dochutiť aj korením, aby dostali výraznejšiu chuť. Halušky varíme asi 3 - 5 minút.
Brokolicová polievka
250 g brokolice, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 150 ml smotany na varenie, 1000 ml vody, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, soľ, mleté čierne korenie, olej
Brokolicu rozoberieme na ružičky. Ružičky spolu s pretlačeným cesnakom vará´íme asi 15 minút vo vode. Na oleji urobíme z múky, soli a korenia zápražku. Zalejeme a dobre rozmiešame so smotanou. Vlejeme za stáleho miešania do horúcej vody s brokolicou. Povaríme ešte asi 3 - 5 minút. Môžeme aj prípadne rozmixovať a podávať ako krém.
Polievka z bielej hlávkovej kapusty
400 g kapusty, 50 g bravčovej masti, 40 g jemnej kukuričnej múky alebo 50 g zemiakovej múky, 1 250 ml vody, 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, potlčená rasca, muškátový kvet, mleté čierne korenie, soľ, cukor, kvasný ocot
Kapustu nakrájame bez hlúbov na tenké rezance alebo menšie štvorce. Opražíme na masti spolu s potlčenou rascou. Pridáme muškátový kvet a korenie. Poprášime múkou, jemne premiešame a zalejeme časťou vody tak, aby kapusta bola prikrytá. Povaríme do mäkka. Pridáme zvyšok vody, pretlak a ešte 2 - 3 minúty prevaríme. Odstavíme a vtedy dochutíme najprv cukrom, potom octom. Podávame s tmavým chlebom.
Polievky v našom receptári
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky