Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností.
Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 875
Cukina je jemná a lahodná zelenina. Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.
Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 446
Semená fazule majú niekedy guľovitý tvar, niekedy obličkovitý, bývajú tmavé, svetlé, fľakaté i jednofarebné. Fazuľa obsahuje asi 25 % bielkovín, nie sú však tak hodnotné ako bielkoviny živočíšneho pôvodu. Aj preto sa zvyčajne fuzuľa kombinuje s mliečnymi výrobkami či mäsovými vývarmi. Čo bolo pre mňa udivujúce - možno Vy viete - fazuľa obsahuje asi 60 % cukrov, preto by sa fazuli mali vyhýbať cukrovkári. Naopak fazuľa obsahuje asi 7 % vlákniny, ktorá ovplyvňuje črevné pohyby. Preto by ju mali jedávať aspoň raz do týždňa ľudia s črevnými problémami - len by mali dávať pozor na kontamináciu inými surovinami a mali by ju radšej jesť rozmixovanú a prepasírovanú.
Z vitamínov sa vo fazuli nachádzajú vitamíny radu B. Čo je zaujímavé, vitamín C sa vo fazuli nenachádza. Z minerálov je vo fazuli najmä draslík, horčík, železo a fosfór.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 490
Alebo aj iné kváskové varenie či pečenie.
Kváskovať som prvýkrát skúšala ešte na vysokej škole, ešte pred Nežnou revolúciou. Proste mi zakázali jesť chlieb, lebo už niekoľko rokov sa v chlebe v obchodoch používalo droždie ako v pečive, ktoré som nesmela jesť od detstva. V kuchárskych knihách po starej a prastarej mame som vedela nájsť recepty na chlieb aj kvások, avšak SUROVINY! Nuž moje prvé pokusy boli nanajvýš zaujímavé a aj preto, že som ich robila na internáte. Vtedy nielen študenti, ale ani ich rodičia netušili ako sa v minulosti piekol chlieb. Nuž som našla pomocníkov aj posmievačov.
Kváskovanie je téma, ktorá za posledné roky zachvátila dosť ľudí - mužov i ženy. Niektorých kvôli zdravotnému stavu, iných lebo radi varia, iných pre niečo iné. Rozhodne je to lepšia zábava ako tamagoči.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 800
Už v detstve som milovala polievky. Dá sa povedať, že sa mi obed bez polievky vôber nerátal. Radšej som si dala dva taniere polievky a druhé som ani nemusela. Neviem čím to bolo. Zostalo mi to doteraz. Aj v práci - veľmi nestíham obedovať - si nosím v termoske vývar so zeleninou či niečo podobné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 978
Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 750
Prineste si večernú náladu zo Španielska či Portugalska až k vám domov a vychutnajte si Sangriu. Originálnu i takú našu. Sangria osvieži a prispeje k dobrej nálade.
Tento známy nápoj z Pyrenejského polostrova rozprúdi každú letné posedenie či osvieži po ťažkom dni v práci. Sangria je vlastne punč tradične pripravený z červeného vína a drobných kúskov ovocia, často upravovaný pridaním rôznych druhov alkoholu ako je rum či brandy alebo šampanské. Alebo v modernejších receptoch sladené nealkoholické nápoje s príchuťou pomaranča, citrónu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 541