Občas nerozmýšľate veľmi nad tým, že aké pripravíte mäso na obed, no robí vám ťažkosti akú prílohu? Alebo Niekedy urobíte viac mäsa, aby zostalo na dva dni, no na druhý deň už nechcete podávať rovnakú prílohu? Potom máme pre Vás pár odporúčaní.
Cibuľovo zemiaková kaša
500 g zemiakov, 1 veľká cibuľa, 3 polievkové lyžice oleja, 50 ml mlieka, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
Zemiaky uvaríme v neosolenej vode asi 15 minút. Zatiaľ si nakrájame cibuľu a opečieme ju prudko na oleji. Zmiešame uvarené scedené zemiaky spolu s cibuľou, soľou a paprikou. Všetko spolu s mixérom rozmixujeme.
Vynikajúca je k pečenému alebo varenému mäsu, hlavne divine. Môžeme však podávať aj samostatne spolu s kyslou uhorkou alebo paradajkovým šalátom.
Zemiaky princa Savojského
1 kg malých zemiakov, 1 polievková lyžica morskej soli, asi 4 vetvičky rozmarínu, asi 4 vetvičky petržlenu, 1 viazanička pažítky
Malé zemiaky ošúpeme a naukladáme na pekáč. Posypeme natrhanou petržlenovou vňaťou, natrhanou pažítkou a natrhaným rozmarínom. Posypeme kryštalickou morskou soľou a zalejeme až po vrch vodou. Vložíme do rúry a varíme pri 180 °C asi 75 minút.
Odporúčame podávať k prírodným rezňom alebo steakom. Môžeme však podávať aj samostatne a trochou kyslej kapusty alebo udusenou koreňovou zeleninou na masle.
Opekaná ryža
250 g ryže, 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 200 g kukurice zliatej zo sladkokyslého nálevu, 2 vajíčka uvarené na tvrdo, soľ, asi 3 polievkové lyžice sladkokyslého nálevu
Uvarenú ryžu scedíme. Môžeme použiť aj ryžu, čo zostala od včera. Na rozpálenom oleji opečieme na jemno pokrájaný cesnak. Primiešame ryžu a nakrájané vajíčka s kukuricou. Dobre zľahka premiešame. Primiešame soľ a nálev. Podávame horúce.
My máme radi takúto ryžu aj ako len hlavné jedlo spolu s paradajkovým šalátom s červenou cibuľou či baby špenátom.
Halušky
300 g polohrubej múky alebo miešanej hladkej a hrubej na polovicu, 1 vajíčko, 100 ml vody, 1/2 čajovej lyžičky soli
Vajíčko so soľou a vlažnou vodou vymiešame do penista. Po lyžiciach vsypeme múku a miešame. Vyrobíme husté cesto. Ak sa vám chce, môžete hádzať do vriacej vody z lopárika ako moja stará mama. Inak cez sitko na halušky. Po vyplávaní na hor, halušky zlejeme a jemne premiešame s olejom.
Niektorí ľudia miesto oleja použijú kúsok masla a bryndze a majú trochu iné bryndzáky.
Žemľová knedľa
500 g žemlí alebo rožkov, 4 vajíčka, 1 menšia cibuľa, 100 g masla, 50 g petržlenovej vňate, 400 ml šľahačkovej smotany, asi 1 čajová lyžička soli, 1/3 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, štipka mletého muškátového orieška
Žemle nakrájame na menšie kúsky a na suchej panvici trošku opečieme. Vsypeme do misy na miesenie cesta. Nakrájanú cibuľu si opečieme na masle spolu s posekanou petržlenovou vňaťou. Potom vmiešame do rožkov. Smotanu vymiešame s korením a soľou. Pridáme do nej žĺtka. Zalejeme zmesou rožky a premiesime. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Z takto pripraveného cesta urobíme 2 - 3 časti, ktoré zviažeme v potravinárskej fólii. Vložíme do vriacej vody na asi 15 - 18 minút. Potom vyberieme a ešte teplé opatrne vyberieme.