Tak a už sme doma skúsili aj takto jednoducho zmeniť pitie čaju. My veľmi nepijeme čaj. Väčšinou len keď sme chorí alebo je nám ozaj veľmi zima. Táto zmena sa nám však zapáčila. Pozvali sme aj susedov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1458
Už bol prvý zimný mráz. Nuž sme boli na šípkach. Nechala som sa presvedčiť. Pred niekoľkými rokmi som skúšala doma variť šípkový džem a veru to bola robota. Prpľavá a musela byť veľmi precízna. Od vtedy som odmietala šípky použiť na iné ako na čaj a aj tie som si radšej kúpila v obchode.
Tento rok som si to však celkom užila. Proste sa mi to viac páčilo. Vypočula som si niekoľko rád starších žien z lazov ako varia oni a...
Niečo z tohtoročných pokusov vám ponúkam.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4718
Alebo pečieme staré jedlo našich predkov v hlinenej nádobe ako naši pra-pra-prastarí rodičia. Ibaže!
Hlinenú nádobu som vymenila za hlinený kvetináč veľkosti vhodnej pre jednu osobu. A samozrejme, som musela piecť v elektrickej rúre, lebo v paneláku zatiaľ nemáme starý šporák na drevo alebo modernú drevenú pec na pizzu.
Ale jedlo bolo úplne úžasné.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1887
Už pred pár rokmi som ju objavila v jednej predajni, ale až do tohto leta ma ju nikdy nenapadlo kúpiť. Od leta, kedy som zase začala skúšať nové recepty vo veľkom, som zobrala väčšie odhodlanie a doniesla som ju domov.
Doma som nespôsobila žiadny šok. Skôr akúsi výzvu: "No tak a čo bude zajtra na raňajky?"
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 29472
Na jednej webovej stránke o zdravej výžive som sa dočítala dosť zaujímavostí ohľadom rozdelenia múk.
Najviac ma zaujal rozdiel v množstve kyseliny listovej, ktorú potrebujeme v detstve, puberte i v staršom veku. Predstavte si, že v celozrnnej múke je jej 44,0 mg na 100 g múky a v bielej je len 26,0 mg na 100 g múky. A ešte vám dám do pozornosti vitamín B6. V celozrnnej múke 0,34 mg na 100 g múky a v bielej iba 0,04 mg na 100 g múky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4819
Popri spracovávaní bezlepkových zmesí som si spomenula na moje vymýšľania vo varení spred desať rokov.
Kúpili sme gaštanovú múku - veď sa to k jeseni hodí - a pustili sa do toho.
Gaštanová múka je pre nás teraz niečo úplne nové, ale naši predkovia z nej varili veľa. Naši predkovia robili múku zo všeličoho, proste toho čo našli doma. Gaštanová múka obsahuje menej stráviteľných uhľohydrátov ako pšeničná múka. Veľmi bohatá na vlákninu. Môžete ju v receptoch používať na 100% ale aj miešať s inými múkami. Má výraznú chuť preto ju odporúčame jesť len ľuďom obľubujúcim gaštany.
Neodporúča sa jesť alergikom na orechoviny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 12171
Teraz som potrebovala urobiť zase korpus na tortu. Skúsila som tentokrát zmes UNI od firmy Novalim. Z jednoduchého dôvodu. Mali sme ju doma a nemala som čas utekať do obchodu do mesta hľadať iné.
A ponúkam vám aj pár starších receptov na odskúšanie u vás doma.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2002