Jeseň bola vždy spojená v mojom detstve s bylinkovým čajom s medom alebo čiernym čajom s medom a citrónom. Neskôr v mojej domácnosti som na jeseň tradične piekla mäkké medovníčky, aby sme mali na mlsanie na vychádzky či neskôr deti desiatu alebo olovrant do školy.
Preto si dnes môžete u nás stiahnúť na skúšanie pár medových receptov. Či vyskúšať, ktorý z medovníkov budete piecť návštevám na Vianoce alebo ako ozdobu na stromček či ako drobnosti na vianočné trhy deťom do školy. U nás sme vždy v predstihu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 472
Nasledujúci týždeň budeme doma venovať cestovinám. Dostali sme na ne chuť. Pozrite si naše recepty. Navnadíme vás tiež?
Niektoré recepty sú veľmi jednoduché. Mám pocit, že pri on-line vyučovaní nestíham variť.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 857
Cesnak kuchynský pochádza zo stepi sttrednej Ázie, ale odtiaľ si čoskoro našiel cestu na Blízky východ, kde ho obľubovali Babylončania, Židia aj Egypťania.
Dozvedáme sa o tom aj na nápise v pyramíde v Gíze. Nápis oznamuje koľko cibule a cesnaku skonzumovali robotníci, čo ju stavali. Aj o olympijskych športovcoch sa hovorilo, že ho jedli vo zvýšenom množstve, aby znásobili svoju silu. Cesnak ospevovali aj Homér, Aristoteles, Vergilius. V tých časoch bol považovaný za vynikajúci liek an imunitu a používal sa tiež v mágii. Grécky pútnici nosili cesnak pri sebe vo vrecúšku, aby ich chránil pred bohyňou Hekatu. Všeobesne sa verilo dlhé stáročia, že cesnak ochraňuje pred nečistými silami, zlými duchmi či bosorkami.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 469
Je tu jeseň. S ňou čas na zvýšený príjem Cé vitamínu. Akejsi prevencie proti nádche a chrípke.
Preto v dnešnej ponuke nájdete recepty z citrónov. Aj keď asi v ich varenej či pečenej podobe už nie je veľa vitamínu Cé. Nevadí, budeme mať zmenu. Dnes teda na tému citróny.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 829
... čo s ním?
Je to rastlinka, ktorú šťachtí ľudstvo viac ako tisíc rokov. Je to najjemnejšia odroda z čeľade cibuľovitých. Pestuje sa jednoducho. Potrebuje však dlhé vegetačné obdobie. Semená póru sejeme v skorej jari priamo do záhona, v lete pretŕhame, na jeseň obhrnieme zeminou, aby sa tvorila byľ. Môžeme ho nechať v zeli aj počas zimy a vyberať podľa potreby. Môžeme ho mať vždy čerstvý na stole.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 623
Na jeseň pri posedení s priateľmi a rodinou v záhrade či grilovačke prídu vhod aj mlsoty z cesta. Výborné sladké i slané koláčiky, ktoré doplnia energiu, umocia priateľskú atmosféru.
A v neposlednom rade ochutnáte nové či staršie už zabudnuté recepty či recepty, čo vy doma nerobievate. Povymieňate si názory na rôzne kulinárske relácie v televízii i moderných kuchárov a zaspomínate na tie zo svoho detstva. Ako aj ja teraz na moje obľúbené medové rezy.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 736
Školský rok je už tu. Určite každej mamičke školáka vŕta v hlave, čo dať svojmu dieťaťu na desiatu. Preto sme pre vás pripravili pár nápadov ako na rýchle a lahodné nátierky na chlebíky. Aj slané, aj na sladko, ak kyslejšie, aj ...
Možno klasické, možno moderné, veď uvidíte. Stačí len prelistovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 784