Z citrusových plodov od detstva som milovala mandarínky a červené grepy. Rada som si ich odšťavovala a miešala so sódou. Pri varení kompótov z jabĺk a hrušiek sme často používali do nálevu šťavu z pomarančov a citrónov spolu s klinčekmi. Počas leta sme ich mali menej, viac počas zimy. Dnes si ich už môžeme dopriať po celý rok. Hlavná sezóna pomarančov a grapefruitov na severnej pologuli je od polovice decembra do konca apríla.
Dnes sa citrusy pestujú prakticky vo všetkých krajinách tropického a subtropického sveta. K najväčším pestovateľov patrí Španielsko, Brazília, Čína, Spojené štáty Americké, Mexiko aj India.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 674
Po dlhšej dobe sme doma zase robili jogurt. Bol hustý, tučný a krásne voňal. Chuť bola bezvadná. Urobili sme ho viac, ponúkli susedom aj tak ešte dosť zostalo. Spomenula na cesto z jogurtu. Bolo výhodné. Urobili sme z neho slané tyčinky, cesnakové posúchy, praclíčky aj sladké lekvárové šatôčky či jednoduchý orechový závin alebo...
Poďme na to. Cesto zo pšenice aj z klasickej múky.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 776
Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1360
Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke.
Dnes pár našich obľúbených receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 712
Posledné dva roky je čokoláda moje prekliatie. Nesmiem jesť lepok a sóju okrem iného. Vydržala som tri roky nejesť čokoládu. Potom som raz v škole dostala niekoľko bomboniér. Niektoré sme otvorili a deti zjedli. Zvyšné som rozdala pani upratovačke, vrátničke, tetám kuchárkam. No a večer som dostala "absťák". Proste úplnú že chuť na čokoládu. Bolo to ozaj náročné. Všetky čokolády totiž obsahujú lepok a sóju.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 829
Posledné dva roky sme si obľúbili pečenie tôrt. Robievame len také malé. Ako jednohubky. Proste valec s priemerom 8 cm a výškou 6 - 8 cm. Dvakrát prekrojený a potretý krémom alebo lekvárom. Poliaty polevou z kakaa alebo potiahnutý hmotou K2.
Najnovšie krémy z našej kuchyne vám dnes ponúkame.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 891
Zajtra je sviatok. Nie len Troch kráľov. Naše Dobré nápady majú 14 rokov. Dobré nápady majú narodeniny. Už sú veľké. Ako ten čas letí. Ako by to bolo len pred chvíľou, čo sme po vianočných sviatkoch doprogramovali štruktúru - základ stránky a do piateho januára naplnili časť, aby bolo čo na začiatok pozerať. A 6. januára ráno o 8.00 h. pustili do internetového sveta.
Možno k obom a možno len tak, budeme variť sviatočnejšie. Obed bude sýtejší. Asi aj preto, že dnes budeme dlhšie hore a zajtra dlhšie spať. Nuž z obeda bude skôr obedo-večera, možno večera.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1867