Zemiakovú múku mám veľmi rada. Kedysi som všetko zahusťovala strúhaným zemiakom. Kvôli synovej diéte na obezitu. Neskôr sme si zvykli a už mi veľmi zahustené polievky a omáčky múkou ani nechutili.
Zemiak alebo zemiaková múka? Čo je lepšie?
Keď som začala používať zemiakovú múku, nám chuťovo jedlá pripomínali zemiakom zahustené, ale výzor je podobný ako pri zahusťovaní pšeničnou hladkou múkou. Takto pripravená omáčka nám viac chutí. Je aj ľahšia na trávenie. Človek sa po takto pripravenom jedle necíti taký ťažký.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 4220
Len také obyčajné, ale v našej rodine veľmi obľúbené jedlo. Je veľmi dobrým doplnkom všetkých mäsitých jedál alebo rýb.
Ak však dobre nakombinujete zemiaky s inou zeleninou, dostanete výbornú večeru a môžete ju ponúkať ako hlavný chod.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 3541
Čučoriedky sú tmavo fialové bobuľky. Sú silnou podporou imunitného systému a tela, vďaka čomu chránia organizmus pred rakovinou, udržujú mladistvý vzhľad. Majú pozitívny vplyv na zrak, nervový systém a mozog. Pre tých, ktorý potrebujú schudnúť sú čučoriedky tiež vhodné, urýchľujú chudnutie podkožného tuku…
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1840
Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .
Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.
Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1928
Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.
Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1808
Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.
Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.
Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1282
Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové.
Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny.
Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 2329