Cesto sa pripravuje z vyšľahaných bielkov a dobre preosiateho práškového cukru pri nízkej teplote, aby zostalo chrumkavé a zároveň biele.Šľahanie bielkov odporúčame ručne alebo elektrickým šľahačom na nízkych obrátkach.
Obyčajné pusinky môžeme skladovať aj dva mesiace a môžeme ich hocikedy ponúknuť ako výborný dezert ku káve či čaju.
Jednoduché pusinky
Plech si vyložíme papierom na pečenie, na ktorý si nakreslíme 10 kruhov s priemerom 5 cm vzdialených od seba asi 3 cm. Predhrejeme rúru na 120°C.
2 vaječné bielky, 125 g preosiateho práškového cukru, štipka hydrogenuhličitanu draselného
Bielky vyšľaháme najprv jemne, pridáme hydrogenuhličitan a začneme miešať prudšie. Ručne vmiešame práškový cukor po lyžiaciah, kým nie je sneh hustý a lesklý. Opatrne ho lyžicou prenesieme do tvoriaceho vrecka a nastriekame na kruhy. Vložíme do rúry. Pečieme asi 50 minút. Keď rúru vypneme, necháme v nej pusinky vychladnúť, až potom vyberieme.
Naša Pavlovka
3 bielky, 180 g práškového cukru, 1 čajová lyžička bieleho octu, 1 čajová lyžička kukuričnej hladkej múky
Pekáč si vystelieme papierom na pečenie, na ktorý nakreslíme kruh okolo veľkého taniera. Rúru vyhrejeme na 150°C.
Vyšľaháme si sneh, ručne vmiešame polovicu cukru. V miske di zmiešame ocot s múkou a spolu s druhou dávkou cukru vmiešame do snehu. Sneh nusí byť tuhý a lesklý. Opatrne prenesieme lyžicou na kruh na pekáči do približne rovnakej výšky. Vložíme do rúry, stiahneme na 140°C a pečieme asi hodinu. Vypneme rúru a necháme v nej vychladnúť.
Po vychladnutí polejeme malinovým alebo jahodovým pyré. Môžeme aj ozdobiť šľahačkou a jahodami alebo kivi.