V máji a júni sa na našich stoloch viac objavujú čerešne. U nás v Dúbravke ešte v mojom detstve nebola o ne núdza. Na dedinou už divo rástli veľmi staré stromy a tak každý víkend bola bublanina či čerešňový závin. Bavilo nás triasť stromom, či liesť a v šiltovke doniesť domov malých či väčších červených plodov. Stromy už skončili životnú púť. Už musím kupovať.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 255
Šaláty ako desiata či príloha k obedu alebo obedovečeri alebo aj ako jednoduchý olovrant či desiata. Na sladko i slano. Závisí od surovín a množstva, ktoré použijeme. Prečítajte si a vyskúšajte, čo sme mali doma radi, keď som bola malaá ja, čo keď boli malé moje deti a čo jednávame teraz.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 269
Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté..
No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 217
Už je tu máj. Vlastne o pár dní. Tiež sa tešíte na májovú bryndzu? Mám na mysli tú pravú, nefaľšovanú, plnotučnú z nestarizovaného ovčieho mlieka. Že u Vás nedostať kúpiť. Verím, tiež ju zháňam kde kade. Nie len že mi nechutí taká prepojená s kavským mliekom, ale ani dobre mi z nej nie je.
Poďte si s spolu s nami urobiť pár výborných pochúťok z bryndze.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 207
My sme toto zaváranie či konzervovanie doma nazývali zimným. Zimné zaváranie. Konzervovali sme ovocie a zeleninu v netradičných kombináciách pre naše územie a netradičným spôsobom pre našu domácnosť. Toto zaváranie netrvalo tak dlho ako keď varíme lekvár či konzervujeme iné v lete. Prečo sme začali v zime konzervovať? Dôvod bol jednoduchý, prebytok mandrínok a pomarančov. Raz mali akciu na mandarínky a pomaranče v dvoch obchodných reťazcoch naraz. Staré mamy nakúpili vnúčatám, aby mali dosť vitamínov. A? Doma zrazu tri kilá mandarínok a päť kíl pomarančov. Nuž, a tu je dôvod! Konzervujeme v zime.
Pôvodne sme začali konzervovať s Dr. Oetker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 250
Keď sú už deti veľké, už nerobievame toľko receptov, už toľko nevaríme. Majú svoje záujmy. Myslím, že sa k vareniu a chystaniu veľkonočných dobrôt zase vrátime, keď budú maž oni deti. Pár ich však vždy musí byť. Také, bez ktorých by to nebolo vôbec ono.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 360
Varíme z byliniek, hlavne zelných, lebo po zime potrebuje náš organizmus nielen pre oči príjemnú zelenú farbu, aby mal dobrú náladu, no aj dostatok kyseliny listovej, ktorej sme počas zimy prijímali menej.
Poďme na to!
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 219