Moja prastará mama aj staré mamy mali veľmi rady polievky. Ranné detstvo som prežila s nimi. Možno aj preto milujem polievky aj ja. Vždy keď som bola chorá, mi varili hovädzí vývar s rezancami alebo haluškami. Do dnes to považujem za najlepší liek proti chrípke či nádche. Dnes v jesennom a zimnom období viac varím krémové polievky, do ktorých pridávam väčšie množstvo cesnaku a cibule. Sú hustejšie a dva taniere zasýtia a zároveň nezaťažia organizmus, ktorý bojuje s chorobou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1305
Hovädzie mäso je mäso z tura domáceho. Toto mäso má tehlovo červenú farbu. Mladé zvieratá majú mäso svetločervená, staršie a najmä mäso z býkov je tmavočervené. Sfarbenie mäsa tiež závisí aj od pohlavia a fyzickej záťaže, ktorú zviera vykonávalo. Odtieň farby sa líši aj od toho, z akej časti tela mäso pochádza. Výraznejšie sfarbenie mäsa podporuje pohyb zvieraťa, kŕmenie zeleným krmivom a vysoký obsah železa v kŕmnej dávke.
Dnes pár našich obľúbených receptov.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 669
Posledné dva roky je čokoláda moje prekliatie. Nesmiem jesť lepok a sóju okrem iného. Vydržala som tri roky nejesť čokoládu. Potom som raz v škole dostala niekoľko bomboniér. Niektoré sme otvorili a deti zjedli. Zvyšné som rozdala pani upratovačke, vrátničke, tetám kuchárkam. No a večer som dostala "absťák". Proste úplnú že chuť na čokoládu. Bolo to ozaj náročné. Všetky čokolády totiž obsahujú lepok a sóju.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 780
Posledné dva roky sme si obľúbili pečenie tôrt. Robievame len také malé. Ako jednohubky. Proste valec s priemerom 8 cm a výškou 6 - 8 cm. Dvakrát prekrojený a potretý krémom alebo lekvárom. Poliaty polevou z kakaa alebo potiahnutý hmotou K2.
Najnovšie krémy z našej kuchyne vám dnes ponúkame.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 836
Zajtra je sviatok. Nie len Troch kráľov. Naše Dobré nápady majú 14 rokov. Dobré nápady majú narodeniny. Už sú veľké. Ako ten čas letí. Ako by to bolo len pred chvíľou, čo sme po vianočných sviatkoch doprogramovali štruktúru - základ stránky a do piateho januára naplnili časť, aby bolo čo na začiatok pozerať. A 6. januára ráno o 8.00 h. pustili do internetového sveta.
Možno k obom a možno len tak, budeme variť sviatočnejšie. Obed bude sýtejší. Asi aj preto, že dnes budeme dlhšie hore a zajtra dlhšie spať. Nuž z obeda bude skôr obedo-večera, možno večera.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 1802
K dobrým nápojom patria aj výborné sladké či slané dobroty. Mlsanie pri telke či v dobrej spoločnosti rodiny a priateľov je v tomto období na mieste. Umocňuje atmosféru a rozväzuje jazýčky do príjemných rozhovorov. Dokáže aj prelomiť ľady a spojiť ľudí aj takých, ktorí by sa inak nedali do rečí.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 515
Čo s ním?
Nuž asi budeme doma miešať nápoje. A nie len doma. Už som šejker doniesla aj do školy. Miešali sme nealkoholické drinky. Preberali sme na matematike pomer a tak sa mi to zdalo vhodné. Zažili sme spolu s deťmi takú sladkú matematiku.
Dnes budeme miešať alkoholické nápoje vhodné ku chuťovkám pri stretnutí s rodinou i priateľmi. Použijeme aj miešací pohár a sitko...
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 501