Možno sa aj vám občas podarí dostať k mäsu z diviny. Možno ste len našli niekde v supermarkete vákuovo balené. Asi je to jedno.
Aj divinu by mal obsahovať náš jedálniček. Aj keď je môžno toto mäso drahšie a je potrebné sa ho naučiť pripraviť. Je to výborná delikatesa.
Dnes si môžete u nás vybrať nejaký recept z jelenieho stehna.
Jelenie rizoto
200 g jelenieho stehna, 200 g mrkvy, 200 g cibule, 100 g cesnaku, 200 g ryže,
2 polievkové lyžice oleja, 1 čajová lyžička masla, soľ, mleté čierne korenie, mletý oriešok
Na rozpálenom oleji orestujeme jelenie mäso nakrájané na menšie kúsky. Pod pokrievkou udusíme asi 20 minút. Potom pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Podusíme asi 5 minút vo vlastnej šťave. Primiešame nakrájanú mrkvu. Premiešame. Pridáme prepláchnutú ryžu. Premiešame. Osolíme, okoreníme a zalejeme vriacou vodou asi 3 cm nad ryžu. Premiešame a necháme prevrieť. Vmiešame maslo. Potom prikryjeme pokrievkou a necháme dôjsť.
Jelení guláš
750 g predného jelenieho mäsa, 60 g masti, 1 veľká cibuľa, mleté čierne korenie, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 40 g kukuričnej múky, 1 dl suchého červeného vína, 1 l zeleninového vývaru
Cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme na masti. Zalejeme trochou horúceho vývaru, aby sa cibuľa nespálila. Potom vložíme pokrájané mäso na menšie kúsky, trocha ho osolíme a okoreníme, pridáme rozotretý cesnak. Dusíme asi hodinu a stále podlievame horúcim vývarom. Po hodine necháme vydusiť tekutinu. Posypeme múkou a zalejeme horúcou vodou asi 3 - 4 cm nad mäso. Prikryjeme odchýlenou pokrievkou. Povaríme asi 20 minút. Potom prilejeme víno, premiešame a odstavíme prikryté pokrievkou.
Podávame s chlebom alebo môžeme urobiť prílohové vodové halušky.
Dusené jelenie na hríboch
400 g jelenieho stehna, 1 dl koňak, 80 g údenej slaniny, 2 dl červeného vína, 3 polievkové lyžice oleja, soľ, tymián, asi 4 - 5 šampiónov, 1 dl zeleninového vývaru
Marináda: 3 lyžice oleja, 1 dl koňaku, tymian, bobkový list, korenie, soľ zmiešame.
Mäso pokrájame na kocky a dáme do marinády. Necháme cez noc na chladnom mieste.
Slaninu nakrájame na kocky opražíme, pridáme nakrájanú cibuľu, mäso, opečieme. Podlejeme vývarom asi deci a pol, dusíme do mäkka. Keď je mäso takmer mäkké podlejeme ho červeným vínom a zvyšnou marinádou, môže pridať nakrájané šampióny. Podľa chuti ešte dochutíme a dovaríme do mäkka.
Podávame s ryžou alebo žemľovou knedľou alebo haluškami či kukuričnými cestovinami.
Pečené jelenie
600 g jelenieho stehna, 50 g údenej slaniny, 40 g oleja, mleté čierne korenie, borievky, voda, soľ
Umyté mäso prešpikujeme údenou slaninou, posolíme, posypeme mletým čiernym korením a na rozpálenom tuku opečieme z každej strany. Potom ho podlejeme horúcou vodou a borievkami a dusíme. Dusíme a podlievame horúcou vodou asi hodinu. Mäkké mäso vložíme do rúry zapiecť pri 200°C asi 10 minút, pričom ho občas podlejeme vlastnou šťavou.
Podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi. Môžeme podávať aj len s brusnicovou omáčkou a celozrnným chlebom.