Mama každý Nový rok robievala novoročnú tortu. Úplne jednoduchú. Kakaový korpus, raz prerezaný a potretý ríbezľovým lekvárom, poliaty čokoládovou polevou dozdobený cukrovými stružlinkami. Stará mama zase robievala tortu na Tri krále. Jej torta bola vždy elegantná, slávnostnejšia. Krajšie ozdobená, väčšia a dala si záležať aj na množstve surovím aj na tom aké použije. 

Dnes si upečieme korpus postrašený makom. Ponúkneme Vám recepty aj na iné korpusy a plnky či polevy.

Korpus

4 vajíčka, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice pomletého maku, 4 polievkové lyžice Cake Liana, 4 polievkové lyžice krupicového cukru, štipka soli

V jednej mise si z bielkov a soli urobíme tuhý sneh. V druhej rozmiešame žĺtka s cukrom. Do snehu ručne vmiešame žĺtkovú zmes spolu s makom, Cake Liana a sódou bikarbónou. Vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Teplotu hneď stiahneme na 180 °C a pečieme asi 35 minút. 

 

Necháme vychladnúť, vyklopíme, prekrojíme a naplníme plnkou. 

Plnka

125 g masla, 1 zmäknutý banán, 1 banán

Maslo rozmixujeme so zmäknutým banánom. Potrieme korpus. Plnku pokryjeme nakrájaným banánom na krúžky. Prikryjeme druhou polovicou korpusu. 

  

Poleva

100 g masla, 100 g horkej čokolády (70 %)

V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu, tak aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej zmäknuté maslo. Miešame kým sa nevytvorí hladká a vláčna hmota. Pomaly prelejeme korpus.

  

 

Iné korpusy

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1446-tortove-korpusy 

Iné plnky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1589-robime-kremy 

Ako sme kedysi piekli tortu, keď boli deti malé

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/631-pecieme-tortu-s-detmi