Mama každý Nový rok robievala novoročnú tortu. Úplne jednoduchú. Kakaový korpus, raz prerezaný a potretý ríbezľovým lekvárom, poliaty čokoládovou polevou dozdobený cukrovými stružlinkami. Stará mama zase robievala tortu na Tri krále. Jej torta bola vždy elegantná, slávnostnejšia. Krajšie ozdobená, väčšia a dala si záležať aj na množstve surovím aj na tom aké použije.
Dnes si upečieme korpus postrašený makom. Ponúkneme Vám recepty aj na iné korpusy a plnky či polevy.
Korpus
4 vajíčka, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice pomletého maku, 4 polievkové lyžice Cake Liana, 4 polievkové lyžice krupicového cukru, štipka soli
V jednej mise si z bielkov a soli urobíme tuhý sneh. V druhej rozmiešame žĺtka s cukrom. Do snehu ručne vmiešame žĺtkovú zmes spolu s makom, Cake Liana a sódou bikarbónou. Vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Teplotu hneď stiahneme na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
Necháme vychladnúť, vyklopíme, prekrojíme a naplníme plnkou.
Plnka
125 g masla, 1 zmäknutý banán, 1 banán
Maslo rozmixujeme so zmäknutým banánom. Potrieme korpus. Plnku pokryjeme nakrájaným banánom na krúžky. Prikryjeme druhou polovicou korpusu.
Poleva
100 g masla, 100 g horkej čokolády (70 %)
V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu, tak aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej zmäknuté maslo. Miešame kým sa nevytvorí hladká a vláčna hmota. Pomaly prelejeme korpus.
Iné korpusy
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1446-tortove-korpusy
Iné plnky
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1589-robime-kremy
Ako sme kedysi piekli tortu, keď boli deti malé
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/631-pecieme-tortu-s-detmi