Tento Silvester budeme podávať menej tradičné jedlá. Respektíve dnes už menej tradičné. Zase ich však objavujeme. 

Stará mama rada robila cibuľové kysnuté koláče a podávala ich s grogom vždy v jeseni. Prastará mama zase milovala polievku z lososa. Zapečené šampióny si pamätám z detstva ako jednoduchý obed podávané s chlebom a paradajkovým šalátom. 

Nemusí byť vždy šošovicová polievka či kapustnica.

V tento deň je vhodný neskorý obed alebo obedo-večera. Veď budeme dlhšie pri televízii či hrať hry s rodinou.

Zapečené šampióny

10 kusov šampiónov, 20 plátkov slaniny, 4 varené zemiaky, soľ, pažítka alebo petržlenová vňať

Nožičky zo šampiónov pokrájame na veľmi jemno. Premiešame ich s rozpučenými varenými až rozvarenými zemiakmi, soľou a posekanou pažítkou. Zmes votrieme do hlavičiek šampiónov. Naplnené šampióny obalíme v slanine. Šampióny opečieme prudko z oboch strán na panvici s trochou oleja. Potom prikrytú panvicu vložíme do rúry a pri 180°C zapečieme asi 10 minút. 
Ponúkame ako teplé predjedlo. 

Lososová polievka

500 g lososa, 500 g zemiakov, 250 ml šľahačky, 2 veľké mrkvy, 50 g kôpru, 1 veľký pór, 50 g masla, 500 ml zeleninového bujónu (môže byť aj rybací), soľ, mleté biele korenie

Na masle speníme pór a na kolieska nakrájanú mrkvu. Zalejeme vývarom. Pridáme lososa, kôpor a varíme pod pokrievkou asi štvrťhodiny. Potom prilejeme vodu a vsypeme zemiaky. Necháme prejsť varom asi štvrť hodinu. Losossa vyberieme. Polievku rozmixujeme a zjemníme šľahačkou, korením a soľou. Lososa nakrájame na menšie kúsky a rozdelíme na šesť tanierov. Zalejeme polievkou. Dozdobíme čerstvým kôprom. 

Zemiakovo-cibuľové koláče

720 g múky T650, 2 čajové lyžičky soli, 2 čajové lyžičky sušeného droždia, 500 -550 ml vlažnej vody, 1 polievková lyžica bieleho tučného jogurtu, 65 ml slnečnicového oleja

Cesto vymiešame zo všetkých surovín. Necháme dve hodiny dobre nakysnúť. Potom ešte raz premiešame. Na pekáč vystlaný papierom na pečenie rozdelíme cesto na 6 porcii - 6 kruhov či štvorcov. Povrch cesta pokryjeme na kolieska nakrájanou cibuľou a na tenké kolieska nakrájanými zemiakmi. Posypeme trochou Nivy a petržlenovej vňate. Necháme zase podkysnúť aspoň pol hodiny. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 250°C, ihneď stiahneme teplotu na 200°C a pečieme asi 30 minút. Necháme vychladnúť asi pol hodiny. Podávame ešte teplé. Vhodné je doplniť studeným pivom. 

 

Sú vhodné podávať ako neskorá večera, aby sme vydržali do polnoci. 

Lososové koláčiky

400 g lístkového cesta, 250 g údeného lososa, 120 g riccoty (môžete nahradiť tvarohom), 1 červená cibuľa, 4 - 5 polievkových lyžíc nasekaného kôpru, citrón, soľ, mleté čierne korenie

Cesto rozvinieme a nakrájame na štvorce. Vložíme do olejom vytretých veľkých košíčkov na mafiny. Pri 220°C upečieme do zlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. V miske si zatiaľ vymiešame riccotu s na jemno nakrájanou cibuľou a kôprom, soľou a korením. Nakoniec vmiešame na jemno nakrájaného lososa. Zmes rozdelíme do vytvorených košíkov z lístkového cesta. Na povrch môžeme ešte uložiť kúsok kôpru alebo polovicu cherry paradajky.