Dnes budeme ponúkať recepty na zimné či vianočné nápoje podľa receptov mamy môjho otca. Ozaj staré. Ak sa čudujete, že sú v receptoch suroviny, ktoré nepoznáte, alebo podľa Vás ich naši predkovia nepoznali, nie je to tak. Poznali, no potom prišlo obdobie, keď sa bežne v obchode nepredávali. Niektoré mohli nakúpiť len reštaurácie a niektoré nás nútili vymazať z jedálnička úplne. 

Varené víno starej mamy

1 liter suchého bieleho vína, 2 dl vody, 2 cm škorice, 8 klinčekov, 4 zrniečka jalovca, 4 zrniečka anízu, 2 zrniečka nového korenia, 1/4 čajovej lyžičky nastrúhaného muškátového orieška, asi 2 polievkové lyžice medu

Vo vode necháme 8 - 10 minút variť koreniny pod odchýlenou pokrievkou. Víno zohrejeme nad parou až k bodu varu - no nevaríme. Primiešame výluh z korenín. A nakoniec už v džbáne vmiešame med. 

Punč starej mamy

1 menšie sušené jablko, 1/2 čajovej lyžičky pomarančovej kôry, 1/2 čajovej lyžičky citrónovej kôry, 1 čajová lyžička citrónovej trávy, 1/2 čajovej lyžičky nastrúhaného zázvoru, 4 kúsky badiánu, 500 ml šípkového čaju, 500 ml suchého červeného vína, 4 polievkové lyžice medu

Do čerstvého čaju nasypeme koreniny a jabĺčka. Privedieme k varu. Vtedy dolejeme víno. Už len prehrejeme a odstavíme. Nakoniec vmiešame med. 

Zázvorový sirup starej mamy

500 ml vody, 100 g nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 čajová lyžička citrónovej kôry, 1 čajová lyžička pomarančovej kôry, 2 čajové lyžičky nastrúhanje kurkumy, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Vodu necháme variť spolu s kôrou, zázvorom a kurkumou asi 7 - 8 minút pod odchýlenou pokrievkou. Odstavíme a primiešame šťavu z citróna. Následne primiešame med. Necháme vychladnúť. Cez husté sitko alebo plátno scedíme do dobre umytej fľaše - lepšie tmavej.  Vydrží 2 dni v chladnej miestnosti.

Môžeme piť v čase prechladnutia dvakrát denne po dve lyžice alebo si môžeme nariediť s minerálkou a urobiť zázvorovú limonádu, či pridať do zeleného alebo čierneho čaju ako ochucovadlo. 

Vaječný likér starej mamy

8 žĺtkov, 1 vanilkový struk, 1 polievková lyžica mletého cukru, 1 sladené Salko, 1 nesladené Tatra mlieko, 500 ml Umu

Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista. Primiešame vnútro vanilkového struku. Po menších dávkach za stáleho miešania lejeme obe mlieka a nakoniec Um. Dobre ručne premiešame. Ak je veľa peny, odoberieme ju. Vlejeme do sklenených uzatvárateľných fliaš. 

Štipľavý čaj starej mamy

100 g nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1/2 čajovej lyžičky na jemno posekanej feferónky jemne opečenej na troche slnečnicového oleja (dá sa kúpiť v Azia shop, ak nechcete robiť doma sami), 500 ml vody, 4 polievkové lyžice medu

Zázvor a fefeónku zalejeme vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 2 minúty. Potom necháme prikryté pokrievkou luhovať asi 10 minút. zlejeme cez sitko do džbánu s medom. Premiešame.