Pred sviatkami i počas sviatkov si zvykneme doma piecť chlieb. Nie, už ho nepečieme bežne. Sme doma len dve. Obe veľmi chlieb nemusíme - teda taký, ako ponúkajú v obchodoch. Nemáme radi chlieb z droždia a nemôžeme pšenicu, sóju a podobne.

Tento rok sme si so susedami vymieňali recepty. Na oplátku som  im dala moje domáce kvásky. Proste som sedela pred domom na lavičke a plietla s deťmi korbáče. Pridali sa k nám a rozprávali sme sa kým sa deti zabávali. Nuž Vám ponúkam ich recepty.

Chlieb od Janky

Urobíme si kvások z 3 g sušeného droždia, 25 g cukru a 180 ml teplej vody. Zatiaľ si v mise na miesenie cesta preosejeme 300 g pšeničnej múky T650 a 3 g soli. Primiešame čajovú lyžičku rasce a polievkovú lyžicu an jemno nastrúhaného surového zemiaku. Urobený kvások vlejeme do múčnej zmesi a pridáme 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja lisovaného za studena. Vypracujeme pevné, ale vláčne cesto. Vložíme do misy. Prikryté utierkou necháme kysnúť na teplom mieste kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Vyberieme z misy, položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. potrieme studenou vodou, popicháme vidličkou. Prikryjeme utierkou a kým sa nenahreje rúra na 230 °C, necháme stále na teplom mieste. Pečieme so záparou asi 45 minút. Chlieb potrieme znova vodou - môže byť aj mierne slaná. Stiahneme teplotu na 200 °C a dopečieme asi 15 minút. 

Chlieb od Renáty

Rozmrvíme si 15 g čerstvého droždia a premiešame so tromi šálkami preosiatej hladkej múky T650 a jednou šálkou preosiatej ražnej múky. Primiešame dve šálky teplej vody. Pridáme 2 čajové lyžičky soli. Ručne uhnetieme cesto. Vytvarujeme bochník, ktorý necháem na teplom mieste prikrytý dvomi utierkami kysnúť. Po asi hodine, znova prehnetieme a mokrými rukami urobíme guľu, ktorú znova prikryjeme a necháme kysnúť kým sa rúra nenahreje na 250 °C. Chlieb vložíme do vyhriatej rúry bez zápary. Pečieme asi pol hodiny. Potom potrieme chlieb studenou vodou a necháme piecť pri 200 °C znova pol hodiny. Po vybratí z rúry chlieb znova potrieme studenou vodou.

Chlieb od Darinky

V pohári si rozmrvíme 20 g čerstvého droždia, 1 čajovú lyžičku a 120 ml teplej vody. Necháme kvások vykysnúť. Za ten čas si premiešame sypké suroviny. V mise na miesenie cesta si preosejeme 200 g pohánkovej múky a 100 g ražnej múky. Primiešame 50 g pomletých ovsených vločiek, čajovú lyžičku soli, 50 g. Po vykysnutí kvásku všetko premeišame do cesta. Cesto vložíme do rýchlokysky, ktorú uzavrieme a necháme pod teplou vodou nakysnúť. Cesto vyberieme, ešte raz premiešame spolu s pomletými vločkami, ak je cesto redšieme. Vložíme do hlineného kvetináča vytretého olejom. Necháme pod utierkou znova nakysnúť na telom mieste. Nahrejeme si rúsu so záparou na 200 °C a pečieme asi pol hodiny. Potrieme studenou vodou, mierne narežeme a posypeme kryštálikmi soli a rasce. stiahneme teplotu an 180 °C a dokončíme pečenie asi pol hodiny. 

 

Domáce kvásky a droždie

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/ako-pripravime-tradicne-kvasky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/robime-kvasky-na-chlieb