A blíži sa leto. Všeličo už kvitne i odkvitlo. Aj na sídlisku i medzi krovinami na okraji lesa nad sídliskom už kvitne Baza čierna. Nie je to len pekný strom a jeho kvety dobre voňajú, ale patrí aj k liečivým rastlinám.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/baza.jpg}
Väčšinou si spomeniem na...
Kedysi keď som bola malá, mama kvet bazy namočila do cestíčka akoby to bol rezeň a vypražila. Jedli sme ho takto pripravený so zemiakovou kašou a sterilizovanou uhorkou. Minulý rok som to skúsila urobiť doma, ale zase som to jedla len ja a nik iný ako keď som bola malá.
Zber
O tomto čase zbierame kvety, ktoré odtrhávame s asi 1 - 2 cm dlhou hlavnou stopkou.
Ako kvety sušíme?
Zavesíme ich v suchej miestnosti, v prítmí dole hlavou o hlavnú stopku. Po 3 - 4 dňoch sú kvety suché. Z kvetov potom odstrihneme hlavnú stopku a vložíme ich do papierového vrecka alebo skleneného tmavého pohára, ktorý prikryjeme servítkou a uložíme na suché miesto.
Ponúkame vám niekoľko jednoduchých receptov. Skúste.
Čaj
2 polievkové lyžice bazových kvetov zalejeme 4 - 5 dl vody a necháme zovrieť. Prikryjeme a necháme odstáť asi 5 minút. Potom zlejeme. Pijeme vlažné. Môžeme prisladiť medom.
Čaj je vhodný na potenie a znižovanie teploty.
Čaj s materinou dúškou a lipou
1 polievkovú lyžicu bazového kvetu, 1 čajovú lyžičku materiny dúšky a 1 polievkovú lyžicu rozmrvených listov lipy vsypeme do pol litra vriacej vody. Premiešame a necháme 2 - 3 minúty prevrieť. Prikryjeme a necháme odstáť 5 minút. Potom zlejeme. Pijeme vlažné. Nesladíme.
Čaj je vhodný pri suchom kašli.
Pár receptov z nášho receptára
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/18-bazovica
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy/221-sirup-z-kvetov-bazy
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy/215-bazovy-sirup
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/19-bazovy-dzem-s-jablkom
http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/20-bazova-dzem-s-pomarancom