Viete, že túto zeleninu na Slovensko priniesli pravdepodobne v druhej polovici 18. storočia študenti, čo študovali v západnej časti Európy?
Jedna zo zmienok o zemiakoch na východe Slovenska je z roku 1786, kde doniesol zemiaky študent menom Tomáš Šváby a pokúsil sa ich pestovať. Z jeho mena asi potom vznikol ľudový názov pre zeleninu. Približne v rovnakom čase sa spomínajú zemiaky na Liptove a spomína ich aj páter Cyprián.
Zemiaky a ich pestovanie sa rozšírilo na našom území až začiatkom 19. storočia.
{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/zemiaky2.jpg}
Kňaz Jozef Agnelli v dedinke Čáry pri Senici už na konci 19. storočia vyšľachtil tri nové odrody zemiakov - odolnejšie proti plesni zemiakovej. Ale až po druhej svetovej vojne vznikla štátna šľachtiteľstká stanica.
Zemiakové gule so slaninou
500 g uvarených zemiakov, 150 g polohrubej múky, medzi prsty prášku do pečiva, medzi prsty soli, 1 vajíčko, 30 g masla, 100 g prerastenej slaninky, 100 g údeného syra, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
Zemiaky pretlačíme cez sito alebo popučíme a premiešame s múkou a práškom do pečiva. Pridáme rozmiešané vajíčkoa zmäknuté maslo. Vypracujeme cesto. Urobíme gule veľkosti ako slivka. Vyvaríme ich asi 5 -6 minút vo vriacej vode. Vyberieme ich do misy, kde ich polejeme popraženou slaninkou s petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.
Podávame s mliekom alebo kyslým mliekom.
Zemiakové placky
500 g zemiakov, 75 g hladkej múky, 1vajíčko, 3 strúčiky cesnaku, medzi prsty soli, mletého čierneho korenia, olej na vyprážanie
Zemiaky postrúhame na jemno. Stočíme z nich asi polovicu vody. Vmiešame do zemiakov ostatné suroviny. Vyrobíme cesto hustoty polotuhého pudingu. Potom placky opekáme na rozpálenom oleji z oboch strán.
Na olej položíme naberačkou trochu cesta, ktoré jemne roziahneme po panvici tak, aby sa neroztrhlo. Pomocou obracačky otočíme, keď sa kraje začnú pripekať.
Zemiakové HOt-Dogy
500 g uvarených zemiakov, 50 g detskej krupice, 1 vajíčko, 30 g zmäknutého masla, 150 g hrubej múky, párky
Zemiaky popučíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Vytvoríme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Rozrežeme ho na kúsky, do ktorých zabalíme párky.
Takto pripravené Hot-Dogy vyvaríme vo vriacej vode asi 5 minút. Podávame s rajčinovou omáčkou. Je to výborná večera.
Zemiaková polievka zo strúhaných zemiakov
200 g mrazenej polievkovej zeleniny, 200 g zemiakov, 1 polievková lyžica petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička Vegety, medzi prsty mletého bieleho korenia
Všetko premiešame v hrnci a zalejem vodou asi 2 cm nad zmes v hrnci. premiešame a na miernom plameni povaríme asi 5 - 8 minút za občasného premiešania.
Ponúkame vám niekoľko starších receptov zo zemiakov na našej stránke. https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty