Áno, budeme piecť chlieb z ražného, pohánkového kvásku aj droždia, či tzv. rýchly chlieb len s pridaním sódy. Chleby lepkové i bezlepkové. Každý si príde na svoje. Otvorte a čítajte.

Ako sme piekli chlieb v minulosti

Už viackrát som písala na niekoľkých weboch o robení kváskov, či robení domáceho droždia alebo čo je to suchý či mokrý kvások. Nuž pre zopakovanie, podsúvam Vám linky na predošlé texty.

Dnes trochu o varení (dobre-napady.sk)

Kváskovanie (dobre-napady.sk) 

Pečieme chlieb (dobre-napady.sk)

 

Kváskový I

250 g hladkej múky špeciál 00
250 g ražnej celozrnnej múky
250 g pšeničnej celozrnnej múky
75 g domáceho kvásku
1 čaj. lyžička soli
350 ml vody

Múky dobre premiešame so soľou vo väčšej nádobe. Potom pridáme kvások a vodu. Všetko premiešame do tuhého cesta. Necháme kysnúť na teplom mieste - stačí v zadnej časti kuchynskej linky - 24 hodín. Potom vyberieme a necháme na pekáči vykysnúť asi hodinu.
Predhrejeme si rúru na 200 °C. Chlieb potrieme studenou vodou. Vložíme chlieb dnu. Po 10-tich minútach stiahneme teplotu na 150°C a pečieme ešte asi 55 minút.
Vyberieme z rúry, potrieme studenou vodou, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

Kváskový II

220 g ražnej celozrnnej múky
280 g pšeničnej hladkej múky T650
1 čaj. lyžička soli
1 čaj. lyžička rasve
50 g domáceho kvásku
10 g droždia
asi 200 ml vlažnej vody

Kvások a droždie zriedime s vodou a rascou. Prisypeme múku a všetko spolu dobre premiešame do tuhého cesta.
Cesto položíme na pomúčenú dosku a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Potom cesto ešte raz premiesime a necháme stáť zase hodinu.
Položíme na pekáč vysypaný múkou. Rúru predhrejeme na najvyššiu teplotu, po vložení chleba znížime na 160 °C. Pečieme asi 45 minút a skúsime, či je chlieb prepečený. Potrieme ho studenou vodou a zvýšime teplotu na 200 °C. Dopečieme ešte asi 10 minút. Vyberieme z rúry, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.

Kváskový III

50 ml chlebového kvásku
200 ml vlažnej vody
2 polievkové lyžice ražnej múky
200 g ovsenej celozrnnej múky
250 g chlebovej pšeničnej múky
1,5 čajovej lyžičky soli

Kvások zmiešame s vodou. Vsypeme ražnú múku. Necháme na teplom mieste kysnúť asi pol hodiny.
Za ten čas si premiešame soľ a zvyšné múky. Dobre ich prekypríme.
Potom všetko zmiešame a urobíme tuhú guľu,ktorú vložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie. Postriekame trochou oleja. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 2 hodiny - musí zväčšiť objem dvakrát.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút a potom stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme ešte 40 minút.
Chladnúť necháme na mriežke.

Ryžový

1 dl ryže
3,5 dl vody
1,5 dl chlebového kvásku
1 čajová lyžička soli
asi 500 g chlebovej pšeničnej múky
2 polievkové lyžice ražnej múky

Vo vode uvaríme za občasného premiešania ryžu 15 minút. Potom ju rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sme ju varili a zmiešame s chlebovým kváskom a ražnou múkou. Postupne pridávame po lyžiciach chlebovú múku zmiešanú so soľou a miešame až urobíme pevnú guľu. Guľu vložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie, potrieme pierkom studenou vodou a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny. Občas potrieme pierkom studenou vodou.
Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Hneď teplotu stiahneme na 200 °C. Pečieme asi hodinu. Pričom približne v polovici pečenia a po vybratí z rúry potrieme povrch chleba pierkom studenou vodou.

Chlieb zo zemiakovej kaše

400 g Liana na svetlý chlieb

100 g zemiakovej kaše (ak zostala, môžu byť aj len varené zemiaky)

1 polievková lyžica pohánkového kvásku

320 - 330 ml teplej vody (zvyknem použiť bublinkovú minerálku izbovej teploty)

2 polievkové lyžice slnečnicového oleja (ak robím len z varených zemiakov, radšej dávam tučný jogurt)

1 - 1,5  čajovej lyžičky soli

Do misy na miesenie cesta vsypeme 200 g lIana na svetlý chlieb, pridáme asi 250 - 270 ml vody a kvások. Citlivo premiešame. Prikryjeme dvomi utierkami - najradšej mám ľanové. A necháme v zadu pracovnej dosky odpočívať asi 12 hodín. Urobíme si rozkvas.

Na druhý deň Pridáme postupne všetky suroviny (ak robíte z varených zemiakov, odporúčam postrúhať alebo pomlieť) a vypracujeme cesto, ktoré necháme v ošatke vykysnúť asi 2 - 5 hodín. Malo by narásť na asi dvojnásobok. Potom ho opatrne preložíme na plech vyložený papierom. Vkladáme do rúry vyhriatej na 230 °C. Pečieme so záparou asi štvrťhodinu. Potom stiahneme teplotu na 200 °C a dopekáme asi trištvrte hodiny. 

 

Rýchly chlieb

100 ml acidka

2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

asi 100 g chlebovej pšeničnej múky

Všetko spolu dobre premiešame do hladkého pevného cesta - asi ako plastelína. Vyvaľkáme a vykrojíme kruhy, alebo si proste len odtrhnite kus cesta a urobte z neho placku. Necháme chvíľu stáť na pracovnej doske.

Zatiaľ si vyberieme panvicu - ak nemáte keramickú ako ja - potom ju vymažeme pierkom na jemno olejom a položíme na sporák.Cesto nesmie plávať v oleji, fakt vymastiť len jemne.  Necháme zohriať. 

Na panvicu položíme placku, prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni opečieme asi dve minúty, potom obrátime a už odokryté opečieme tiež dve minúty. Podávame vlažné alebo studené.