V posledných rokoch sa väčšina ľudí snaží dozvedieť sa viac a viac o varení a pečení v cudzích krajinách. Časopisy, televízne stanice aj na internete čoraz viac zverejňujú opisy prípravy jedál z rôznych krajín. Opisujú sa tiež spôsoby stolovania a to kedy sa aké jedlo podáva či už počas ročného obdobia alebo sviatkov danej krajiny.

Čo však vieme o príprave jedál v našej krajine z minulosti?

 Po narodení dcéry som začala trocha viac pozerať, čo asi jedávali naše staré mamy, čo dávali jesť malým deťom a tak. Viac som začala listovať v kuchárskych knihách prastarej mamy, lúštila som jej poznámky písané ceruzkou ku receptom alebo na konci knižky na prázdnych stranách či na len tak vložených lístkoch medzi jednotlivými listami.

kvások na chlieb

Niektoré recepty som sa snažila urobiť presne tak ako bolo napísané. Občas to bolo veľmi náročné, lebo zohnať niektoré suroviny v dnešnej dobe nie je jednoduché. Veď ani staršie predavačky nevedeli čo si pýtam. Zobrala som dcéru v kočíku a posadila sa v knižnici do študovne. Prezerala som výkladové slovníky a hľadala iné názvy surovín v receptoch.
Musím povedať, že to bola veľmi príjemná skúsenosť. Dovolili mi prísť s kočíkom do vnútra, prihriali mi aj mlieko vo fľaške, keďže moje hľadania trvali aj niekoľko hodín a dcéra musela jesť. Listovali už panie knihovníčky so mnou a postupne si opisovali recepty aj s mojimi úpravami. Ochutnávali moje experimenty a tak sme sa skamarátili.

Medzitým sa situácia zlepšila. V probiotických obchodoch už môžete získať viacero potravín, ktoré používali aj naše prastaré mamy. Ibaže keby ste si čítali staré recepty, nájdete tam pomenovanie ešte z tých čias a dnes niektoré pomenovávame už inak.

Neskôr som svoje recepty začala písať na webových stránkach orientujúcich sa na deti a rodinu. Nuž a väčšina z nich bola veľmi kritizovaná čitateľkami pre množstvo cukru, soli alebo iného. Moje deti to však mali radi a moje zdravotné problémy tráviacej sústavy sa utlmili a prestali sa stupňovať.

Vymýšľanie vo varení mi však zostalo. Tak naposledy som sa snažila napodobniť výrobu droždia. A čuduj sa svete vyšlo to na prvýkrát. Skúste aj Vy.

Domáce droždie

Uvaríme múčny zemiak v šupke vo vode bez soli. Ošúpeme ešte teplý a odvážime si 80 g. Vložíme ho do keramického hrnčeka a zalejeme 50 ml teplého čierneho piva 12°-vého (ak máte viac stupňové, použite radšej to). Dobre premiešame drevenou vareškou. Nepoužívame kov. Prikryjeme servítkou preloženou na štvoro (proste tak, ako keď ju vytiahnete z predajného balenia). Necháte vzadu na pracovnej doske poležať 4 dni tak, aby nebol hrnček v prievane.
Takéto droždie by malo vystačiť na 500 g hladkej múky. Cesto však nechajte vykysnúť na ozaj teplom mieste a viac ako hodinu.

Domáci kvások na chlieb

Do skleneného dobre umytého pohára vypláchnutého vriacou vodou vsypeme 2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky. Prilejeme 4 polievkové lyžice prevarenej a vychladnutej vody. Premiešame a vytvoríme kašu hustú ako polotuhý puding. Položíme na teplé miesto. Približne o 12 hodín, prisypeme polievkovú lyžicu ražnej múky a 2 polievkové lyžice prevarenej schladnutej vody. Premiešame. Zase o 12 hodín pridáme múku a vodu a premiešame. Takto dopĺňame 8-krát. Posledné dva razy prisypeme aj pár zrniečok rasce, ktorá sa rozpustí v kysnúcej múke.
(Na fotografii vidíte kvások na štvrtý deň. Kypí ako chemický pokus nejakej ježibaby.)
Polovicu kvásku môžeme použiť na prípravu chleba a druhú zase "kŕmiť" pár dní a tak si vlastne robiť stále kvások a mať ho vždy po ruke v teplej časti kuchyne.

Recepty na chlieb nájdete na našej stránke  http://www.dobre-napady.sk/recepty/43-chlieb

 

Lístkové cesto

1.    časť cesta
300 g hladkej múky špeciál 00 dobre preosejeme a zmiešame spolu so zmäknutým maslom hmotnosti 750 g.  Vyformujeme do „kocky“ a necháme stuhnúť v chlade.
2.    časť cesta
540 g hladkej múky špeciál 00 preosejeme. Priklepneme do nej 9 veľkých žĺtkov, 9 polievkových lyžíc sladkej smotany, 9 polievkových lyžíc studenej vody a 1,5 polievkovej lyžice octu. Všetko dobre premiesime. Najprv robotom, potom ručne. Necháme pri izbovej teplote prikryté stáť asi pol hodiny.
Obe cestá spojíme a dobre prevaľkáme. Poprekladáme cesto, prikryjeme utierkou a necháme v chlade asi pol hodinu. Potom znova prevaľkáme, poprekladáme cesto. Zase necháme prikryté v chlade pol hodinu. Takto urobíme ešte raz a už necháme cesto v chlade do použitia.

 

Ak nám chcete napísať recepty alebo rady Vašich prastarých mám, píšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Potešíme sa.