Každý rok si od konca novembra píšeme recepty čo chceme piecť na Vianoce. A čo Vy? 

Tento rok sme tiež už začali. Píšeme si čo chceme a po pár dňoch škrtáme a prepisujeme. Dali sme si termín. Čo bude na zozname 16. decembra, to pečieme a varíme.

Myslím, že sme to vymysleli dobre. Vtedy budeme vedieť aj kto príde na návštevu. Pre nás je dôležité nachystať pre návštevu mlsotu, ktorú majú radi. 

Vanilkové srdiečka

100 g masla, 145 g Liana univerzal, štipka soli, 45 g práškového cukru, 1 žĺtok, vnútro 2 vanilkových strukov

Zmäknuté maslo zmiešame so žĺtkom, pridáme preosiaty cukor a múku so soľou. Nakoniec vmiešame vnútro vanilkových strukov. Vypracované cesto vložíme do igelitového vrecka a necháme v chlade asi hodinu stuhnúť. Potom vymaľkáme a vykrojíme srdiečka. Poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 10 - 12 minút.

Kokosové pusinky I

4 bielky, 240 g krupicového cukru, 200 g kokosu

Nad parou zohrievame bielka s cukrom až kým sa cukor nerozpustí. Potom prelejeme do šľahača a šľaháme také teplé do tuhého snehu. Nakoniec ručne vmiešame kokos. Vytvoríme na pekáči vystlanom papierom na pečenie kôpky. Sušíme pri teplote 100 °C asi 60 - 70 minút. 

Kokosové pusinky II

200 g kokosu, 3 vajíčka, 100 g kryštálového cukru

Vymiešame vajíčka do biela, zašľaháme cukor a ručne vmiešame kokos. Urobíme guličky, ktoré ukladáme na papieorm vyložený pekáč ďalej od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 25 minút. 

Medvedie labky

350 g Cake Liana, 140 g mletých orechov, 140 g práškového cukru, 2 polievkové lyžice karobového prášku, 250 g palmarínu, 2 žĺtky

Najprv zmiešame suché suroviny. Následne prilejeme žĺtka a zmäknutý palmarín po kúskoch. Všetko vymiešame do hladkého cesta. Vložíme do igelitového vrecka a necháme v chlade asi hodinu stuhnúť. Potom vtlačíme do formičiek tak, aby sme ich naplnili do dvoch tretín. Naplnené formičky vložíme do pekáča a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 12 - 15 minút. 

Medovníčky

2 vajíčka, 120 g medu, 40 g práškového cukru, 1/4 čajovej lyžičky vínneho kameňa, asi 180 - 200 g preosiatej zmesi Cake Liana

Všetko zmiešame. Vytvoríme pevné hladké cesto. Prikryjeme utierkou. Necháme odležať niekoľko hodín. Potom vyvaľkáme a vykrojíme tvary. Položíme na ppaierom vyložený plech a pečieme v dobre vyhriatej rúre. 

Linecké koláčiky

300 g hladkej múky, 200 g masla, 100 g úráškového cukru, 2 žĺtky, 1 mokka kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička postrúhanej citrónovej kôry

Ingrediencie na cesto spolu spracujeme. Necháme schladiť vo fólii. Po vybratí si rozdelíme na dve časti. Môžeme vyvaľkať na doske. Na podsypanie počítame asi 30 g múky.  Spracované cesto vyvaľkáme na asi 3 mm. Vykrajujem plné tvary a tvary s dierkami. Malo by byť na počet rovnako plných aj s dierami. Pečiem asi 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.

 

 

Čo sme ponúkali na stránke v minulých rokoch

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1869-pecieme-vianocne-2

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1749-pecieme-vianocne-kolaciky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1605-pecieme-sviatocne-rezy