Mamina stará mama píše vo svojich zápiskoch o varení a otcova mama hovorievala, že oblátky sa začínali piecť po Ondrejovi. Možno.

V škole na technike so strašími žiakmi sa máme učiť o zdravom stravovaní. To nie je podľa mňa v pohode. Hlavne pre všetky alergie na potraviny čo majú deti a ich rodičia. Nemôžem predsa tvrdiť v triede, kde mám dvoch alergikov na jablko, že jablko je zdravé. A podobne napríkald o celozrnnej pšeničnej múke, keď mám v triede neikoľko detí, ktoré pochádzajú z rodín alergických na pšenicu. A... podobne. Nuž som sa pred pár rokmi rozhodla venovať sa vareniu a pečeniu v našej minulosti. Mám doma zopár staručkých kuchárskych kníh. Niektoré majú viac ako sto rokov. Nuž si deti v nich môžu polistovať a prípadne odpísať nejaký recept. Aj si každý rok niekoľko z nich navaríme v škole či doma. Potom prepojíme s informatikou, lebo natočíme na video, ktoré ozvučíme otitulkujeme a pekne zostriháme. Žiaci zistia aké suroviny používali naši predkovia, zistia, že vôbec toľko necukrili a nesolili pred storokmi. Zistia, že zvýšené dávky soli a cukru sa začali používať až po vojne. Naučia sa ako a čím nahradiť suroviny, ktoré už dnes v obchode nekúpime.

Ešte minulý rok som mala triedu, kde som mala doslova polovicu detí z viacerých krajín sveta. Nuž to bolo ešte zaujímavejšie, keď niektorých rodičia tie naše staré recepty poznali a doteraz aj varia. 

Tento rok budeme v škole piesť vianočné oblátky. Na mojom starom stroji, ktorý vznikol ešte prerobením elektrických platničiek na začiatku 70.-tych rokov minulého storočia. No a jedna rodina nám zakúpila jeden z tých moderných strpoov. Ten budeme odskúšavať. Pár receptov na oblátky a trubičky, čo som prerobila na dnešnú dobu z receptov prastarej mamy. V škole urobíme a budeme ponúkať na školských vianočných trhoch. 

Trubičky

500 g hladkej múky špeciál 00, 800 ml nízkotučného mlieka, 200 ml sirupu (150 g kryštálového cukru, 40 g palmarínu, 150 ml vody), 1 vajíčko, 1 žĺtok, 40 g mletých orechov
20 g vanilkového cukru (3 kvapky vanilkovej esencie)

 Cesto vymixujeme a necháme stáť vzadu na pracovnej doske asi 6 hodín. Potom ešte raz rozmixujeme. A môžeme piecť. Dávkujeme polievkovou lyžicou. Pomaly zatlačíme, necháme asi 20 – 30 sekúnd stlačené, otvoríme a stočíme na paličku. Zosunieme z paličky, necháme dobre vychladnúť na servítke.

Kakaové trubičky

500 g hladkej múky špeciál 00, 800 ml nízkotučného mlieka 200 ml sirupu (150 g kryštálového cukru, 40 g palmarínu, 150 ml vody), 1 vajíčko 1 žĺtok, 1 kopcovitá polievková lyžica kakaa

Cesto vymixujeme a necháme stáť vzadu na pracovnej doske asi 6 hodín. Potom ešte raz rozmixujeme. A môžeme piecť.
Dávkujeme polievkovou lyžicou. Pomaly zatlačíme, necháme asi 20 – 30 sekúnd stlačené, otvoríme a stočíme na paličku. Zosunieme z paličky, necháme dobre vychladnúť na servítke.
Z jednej dávky som najviac urobila 120 trubičiek.   

Aramantové trubičky

50 g bezlepkovej zmesi na chlieb NOVALIM Forte, 1 čajová lyžička aramantovej múky, 1 čajová lyžička aramantových zŕn, 500 ml vody, 30 g Palmarín, 100 g Xukru, 1 vajíčko veľkosti L

Maslo s cukrom a 200 ml vody zohrejeme tak, aby sa rozpustil Xukorr aj Palmarín. Pridáme zvyšok vody a zmiešame so zmesou na chlieb a aramantovou múkou a aramantovými zrnami. Pridáme vajíčko a vymixujeme ručným mixérom do hladka. Môžeme piecť.

Ovseno-pohánkové trubičky

200 ml šľahačky, 100 ml vody, 70 g ovsenej múky jemne zomletej, 70 g jemnej pohánkovej múky, 1 vajíčko veľkosti L, 4 polievkové lyžice medu

Med rozpustíme v teplej vode, primiešame šľahačku. Primiešame vajíčko. Po dobrom zmiešaní, po lyžiciach na striedavo pridávame a miešame obe múky. Musíme dostať cesto trochu hustejšie ako na palacinky. Necháme postáť kým sa nám nerozohreje stroj a môžeme piecť a krútiť. My máme starší stroj, preto ich musíme robiť menšie a stáčame okolo čínskej paličky.

Bryndzové oblátky

800 ml vody, 200 g bryndze, polovica čajovej lyžičky soli, 1 polievková lyžica posekaného kôpru, hladká chlebová múka, 1 vajíčko

Makové oblátky

50 g bezlepkovej zmesi na chlieb, 20 g makovej múky, 500 ml vody, 30 g 100 %-tné rastlinné maslo, 80 g Xukru, 1 vajíčko

Maslo s cukrom a 200 ml vody prevaríme tak, aby sa rozpustil cukor aj maslo. Pridáme zvyšok vody a zmiešame so zmesou na chlieb a makovou múkou. Pridáme vajíčko a vymixujeme ručným mixérom do hladka. Môžeme piecť.

Zemiakové oblátky

200 ml plnotučného mlieka (viac ako 3,5 %), 1 polievková lyžica rozpusteného masla, 1 vajíčko (veľkosť M), 2 polievkové lyžice nastrúhaného syra Gouda (45 %), 1 polievková lyžica zemiakovej múky, 4 polievkové lyžice zmesi Univerzál Liana, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičiek rasce

Priemiešame mlieko s maslom a vajíčkom. Po lyžiciach vmiešame sypké suroviny. Kým nahrejeme stroj necháme stáť. Potom znova premiešame ponorným mixérom a pečieme oblátky. Zemiaková múka je dosť suchá, preto je potrebné častejšie otierať stroj olejom. 

Syrové oblátky

400 ml plnotučného mlieka, 3 polievkové lyžice na jemno natrúhaného syra Gouda, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla, 1 čajová lyžička rasce, 1 vajíčko, 1/2 čajovej lyžičky soli, 180 g Novalim Promix špeciál CH

Mlieko prihrejeme a spolu s maslom premiešame. Pridáme vajíčko a syr. Dobre premiešame. Nakoniec vmiešame zmes so soľou a rascou. Pečieme na oblátkovači.

 

 

Aké recepty sme ponúkali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/539-vianocne-oblatky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/995-pecieme-bezlepkove-oblatky