Toto je pravé júnové mlsanie. Jahody majú vždy krásnu červenú farbu, príjemnú arómu a sú nesmierne šťavnaté.
Ceníme si ich hlavne pre obsah minerálov, železa a vápnika. Z vitamínov obsahujú najviac vitamín C, potom vitamíny A, B. 100 g jahôd obsahuje len 40 g kalórii.
Najvhodnejšie je oberať ich ráno. Hneď po odtrhnutí sú najchutnejšie. Ak ich chceme nechať až na konzumáciu neskôr, vysypeme ich na tanier vedľa seba ešte so stopkou a položíme neumyté do chladu. Až pred podávaním odstopkujeme a umyjeme.
Listy jahody obyčajnej sú liečivé. Obsahujú mangán. Listy oberáme v máji až v júni a sušíme na tienistom mieste. Používajú sa vo forme čaju pri liečení zápalu močových ciest.
Jahody môžeme pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Možno si vyberiete aj jeden z našich námetov.
Jahodový kokteil
5 dl schadeného plnotučného mlieka, 200 g jahôd, 1 polievková lyžica cukru, 5 cl citrónového sirupu
Všetky suroviny vložíme do mixéra a rozmixujeme. Vlejeme do pohárov a podávame so širokou slamkou.
Jahodovo zmrzlinový kokteil
500 g čerstvých jahôd, 4 polievkové lyžice vanilkovej zmrzliny, 4 dl plnotučného mlieka
Všetko v mixéri rozmixujeme. Vložíme do misiek a podávame dozdobené jahodovými listami a tortovými oblátkami.
Vysmážané jahody
1 vajíčko, 2 polievkové lyžice múky, 3 polievkové lyžice mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, tvrdé dozreté jahody
Urobíme si cestičko, do ktorého namáčema jahody a vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja. Jahody položíme na kuchynskú utierku. Potom pokladáme na tanieriky. Podávame ku suchému bielemu vínu.
Jahodový krém
200 g mäkkého tvarohu, 30 g práškového cukru, 1 dl plnotučného mlieka, 100 g jahôd,1/2 čajovej lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
Všetko premiešame. Podávame dozdobené tortovými oblátkami.
Jahodové maslo
200 g masla, 150 g práškového cukru, 100 g prepasírovaných jahôd
Zmäknuté maslo zmiešame najprv s cukrom. Aby sme do masla vsynuli čo najväčšie množstvo vzduchu. Potom vmiešame jahodové pyré.
Jahodovo ríbezľový džem
500 g jahôd, 250 ml odšťavených ríbezlí, 600 g cukru
Premiešame v hrnci. Nad parou uvaríme do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárikov a uzavrieme.
Jahodový pohár
3 dl šľahačky, 350 g jahôd, 150 g krupicového cukru, 20 g piškót
Šľahačku s jahodami a cukrom rozmixujeme a ručne vmiešame piškóty. Rozdelíme do štyroch pohárov. Necháme schladiť a podávame.
Naše minulé recepty
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1073-jahody-aj-tento-rok
https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/677-spracovavame-jahody