Výborný námet pre dieťa od 8 rokov. Kolegom v školách odporúčame v druhom ročníku pri príležitosti dňa mlieka na prvouke urobiť s deťmi v škole ako pokus. Len zvojnásobte množstvo. Podobne môžete zaradiť aj na prírodovede v treťom ročníku. 

Pripravíme si asi 300 gramový tučný biely jogurt a 200 gramovú kyslú smotanu čo najvyššie percentnú. Okrem toho odporúčam pridať polievkovú lyžicu vysokopercentnej smotany na šľahanie. Všetko v miske premiešame a vlejeme do "cedníka" vyloženého chirurgickou gázou, ktorú kúpime v dobrej lekárni či zdravotníckych potrebách. 

    

Necháme stáť - oddychovať pod pokrievkou, aby sa na budúci syr neprášilo, na nejakom kľudnom mieste. Dôležité je teraz ničím nehýbať 36 hodín.

  

Potom syr vyklopíme do misky. Získame vynikajúci smotanový syr vhodný na natieranie. Pridáme 3 štipky soli a posekanú pažítku. Premiešame. Necháme schladiť a môžeme podávať ako výbornú desiatu s kukuričnými kúskami. 

   

Ak by ste sa rozhodli robiť tento syr v škole so žiakmi alebo aj doma vo väčšom množstve, potom odporúčame určite na posledných asi šesť hodín, tvoriaci sa syr zavesiť v gáze na nejakú paličku nad cedník a nechať stekať takto. 

Tento druh syra nazývame čedar. 

Tekutinu, čo stiekla do spodného hrnca môžeme použiť na prípravu kyslo-mliečnej polievky. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov.

Ako sme v minulosti robili jogurt? 

 https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pokusy-pre-kazdeho/413-ako-sme-robili-jogurt 

Ako sme robili v minulosti tvaroh?

 https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pokusy-pre-kazdeho/444-ako-sme-robili-tvaroh 

Občas robíme v škole s deťmi na Deň mlieka ozajstný čerstvý kravský alebo párkrát sme dokonca robili kozí syr. Ako to vyzeralo?

http://skolskyservis.teraz.sk/zakladne-skoly/ako-sa-vari-syr/27380-clanok.html