Ukážeme si, že bielkoviny obsahujú dusík. Ukážeme si ako sa táto chemická reakcia využíva v potravinárskom priemysle. Skúste s nami.

Princíp

Dusík je obsiahnutý v bielkovinách a tie v kyslom prostredí reagujú za vzniku bielej zrazeniny.

Pomôcky

sitko (filter na kávu), lyžička, 2 poháre, mlieko

Chemikálie

Ocot

Pracovný postup

1) Do pohára nalejeme trochu mlieka (pól pohára) a pridáme 3 lyžičky octu, zamiešame
a necháme stáť.
2) Po niekoľkých minútach se vytvorí biela zrazenina. Precedíme ju cez husté sitko alebo
cez filter na kávu.

dusik

Práve tento jav sa využíva pri výrobe tvarohu a syrov. Pomocou pridania kyslého (octu, kyslej smotany, bieleho jogurtu) sa mlieko rýchlejšie zrazí a vytvára hrudkovitú hmotu.