Viete ako vzniká tvaroh? Vy možno áno, ale vie to aj Vaše dieťa?
Vrámci projektu Zdravá škola sa rozhodla synova učiteľka, že sa medzi iným bude venovať zdravému spôsobu stravovania.
Syn si vybral projekt o tvarohu. A tak sme doma trénovali jeho výrobu.
Zohnali sme od jednej pani z dediny priamo od kravy nadojené mlieko. Poviem Vám, to bola najväčšia fuška z celej výroby. Doma sme nechali liter mlieka v hrnci (nerezový nepoškodený, lepší by bol hlinený, ale ...) pod pokrievkou skysnúť 48 hodín. Potom sme ho priviedli do varu a nechali prejsť varom asi 4 minúty (stopovali sme na kuchynských stopkách). Ešte teplé sme zliali cez sitko. Lepšie by bolo hustejšie, ale nemáme, lebo aj pani "od mlieka" nám poradila, aby sme radšej používali drevené a umelohmotné náradie, aby sa tvaroh neznehodnotil.
Vzniklo asi 105 g tvarohu.