Skúste to aj Vy so svojim školákom. A urobte ešte všetko preto, aby sa cítil ako malý chemik; oblečte si biely plášť, dajte si rukavice, prípadne okuliare, zoberte aj teplomer na zaváranie a tak...
Prvýkrát sme naozaj aj my takto robili jogurt. Syn bol chorý (mal asi 4,5 roka) a bolo ho treba zaujať.
Vtedy som mu rozprávala ako moja stará mama robila jogurt; ako ho vymiešala v hlinenom hrnci drevenou vareškou a prikryla hlinenou pokrievkou a schovala na pol dňa pod veľkú páperovú perinu. Potom z neho robila jahodovo-piškótové zákusky.
Dnes ho robíme už len tak ako bežné domáce varenie.
Postup
1 liter mlieka (s nízkou trvanlivosťou) necháme prejsť varom. Necháme vychladnúť na 70°C. Potom umelohmotnou vareškou zmiešame v umelohmotnej nádobe so 150 g tučného bieleho jogurtu (najlepší je Laktis zo Žiliny). Prikryté servítkou necháme stáť pri radiátore asi 10 - 12 hodín. Potom uzavrieme a vložíme do chladničky.
Spotrebujte do 3 dní.
My ho používame na varenie.
Môžete si 150 g nechať na vytvorenie ďalšieho jogurtu, ale nedá sa to takto donekonečna. Nám sa to darí tak 3 - 4-krát za sebou.
Teraz sme urobili polovicu tak, že sme do nej hneď na začiatku vmiešali 4 polievkové lyžice broskyňového domáceho džemu.
Môžete však aj do polovice vmiešať dva vanilkové cukre a asi 50 g dobre odkvapkaných kompótových jahôd.