Už sme s deťmi doma i v škole vyrábali kade-čo. Začali sme tvarohom, pokračovali kravským a kozím syrom či syrom čedar. Nie vždy to bolo jednoduché. Väčšinou sme mali problém získať kvalitné suroviny na výrobu. Čerstvé mlieko v Bratislave nie je také jednoduché získať. Pamätám sa, že nám skôr prišlo poštou syridlo zo Žiliny ako sme našli predajňu s čerstvým mliekom.
Aj teraz to bolo podobné. Chceli sme viac percentnú šľahačku ako 10 či 12% a bol problém. Nuž sme sa museli uspokojiť s tým, čo sme našli v našich obchodoch. Deti však videli základ ako by sa asi robilo maslo. Vysvetlili sme si čo znamenalo odoberať smotanu z mlieka a čo je to mútiť mlieko. Omnoho viac si zapamätali, aj keď výsledok nebol taký ako kupujú v obchode.
Do mixéra vlejeme dve vysokopercentné šľahačky. Šľaháme ich do kým sa úplne nezrazia - to určite budete vidieť. Takto zrazenú šľahačku necháme cez plátno prekvapkať.
Zoberieme z plátna tuhšiu časť, ktorú štipkou alebo dvomi osolíme. Premiešame v miske. Môžeme pridať aj nasekané bylinky či postrúhaný strúčik cesnaku.
Vysypeme na papier na pečenie alebo alobal a vytvarujeme nejaký valček alebo možno aj kváder. Zabalíme a necháme stuhnúť v chlade, aby sme mohli lepšie natierať na chlebíky.
A zjedli sme ozaj všetko.
Skúste, neoľutujete!