Tieto halušky milujem odkedy som ich prvýkrát jedla niekedy v detstve. Doma sme ich často nerobievali a tak sama som ich nevedela celkom dobre urobiť. Nuž som sa dnes trochu učila so šéfkuchárom Romanom.
Ponúkam vám jeho postup. Aj keď neviem či to celkom budem vedieť zopakovať, lebo ako to už býva, ľudia, čo varia denno denne - majú problém povedať čoho koľko kde dajú. Proste robia všetko už tak automaticky, že po každom ochutnaní vedia, čo tam chýba a vedia to tam dať v presne takej dávke - aby to chutilo.
Budeme potrebovať
kyslá kapusta, slaninka, cibuľa, voda, cukor, hladká múka, zemiaky, soľ, vajíčka
Hladkú múku premiešame so zemiakmi a vajíčkami. Vytvoríme cesto ako polotuhý puding. Alebo ako lepidlo na lepenie zateplľovacieho polystyrénu - zažartoval šéfkuchár Roman.
Na slaninke opečieme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme kapustu. Premiešame, trochu podlejeme vodou a prípadne ocukríme, aby kapusta nebola príliš kyslá.
Premiešame horúcu kapustu s haluškami. Môžeme podávať.
Prípadne môžeme podávať s kúskom údeného mäsa. Takto to má vraj rád aj pán Karel Šíp. Pán Šíp, musím povedať, je to fakt dobré.
Poznámka
Takto rozmixované surové zemiaky môžeme použiť nie len na halušky, ale sú výborné na zahustenie omáčok alebo polievok. Takto zahustené omáčky sú ľahšie na strávenie a aj vhodné pre celiatikov.