Dnes nám pán šéfkuchár Roman predstavuje svoje Gundel palacinky, ktoré dostali meno podľa svojho tvorcu budapeštianského kuchára pána Gundela.Trošku som pána Romana vyprovokovala, že nerád varí sladké.
Najprv si pripravíme podľa klasického receptu palacinky. V Gundel palacinkách ide vlastne o plnku, pre ktorú sú iné ako tie čo zvyčajne robievame doma. Preto si ukážeme postup ako urobiť do Gundel palaciniek plnku.
Potrebujeme: sladkú smotanu na varenie, vanilkový cukor, kryštálový cukor, maslo, trochu Umu, mleté orechy, hrozienka
Na miernom plameni necháme prihriať smotanu s maslom na teplotu prstu - to akože je po namočení prstu dosť teplá. Vtedy vsypeme cukor a hrozienka. Dobre premiešame a zase skontrolujeme prstom.
Vlejeme Um a vsypeme orechy. Miešame na strednom plameni kým nedostaneme hustú zmes.
Palacinku naplníme. Položíme na tanier, posypeme práškovým cukrom a prelejeme trochou horkej čokolády. Môžeme podávať.
Šéfkuchár Roman odporúča:
Plnku do týchto palaciniek môžete použiť aj do závinu z kysnutého cesta či lístkového cesta.
Mňa však ešte šteklí taká myšlienka. Čo takto naplniť palacinky aj makovou plnkou? Asi skúsim. Šéfkuchár Roman len krúti hlavou.